Club in Beeld: Sport & Gezondheid De Plataan

Voor Club in Beeld brachten wij een bezoek aan de goedlachse Marjan van Tilburg, Groepslescoördinator bij Sport & Gezondheidscentrum De Plataan in Wageningen. Een kort maar krachtig interview is het resultaat van dit bezoek. Met een vleugje humor vertelt Marjan over wat De Plataan zo bijzonder maakt.

Marjan van Tilburg

Marjan, wat leuk dat je meewerkt aan dit interview. Vertel ons eens iets meer over Sport & Gezondheid De Plataan. Wat is het voor sportclub?

Marjan:  “Sport & Gezondheid De Plataan is het slimme, snelle en effectieve alternatief voor de traditionele sportschool. We zijn gespecialiseerd in afvallen, voeding- en gezondheidsprogramma’s en unieke fitnessmogelijkheden. Enerzijds is er de ‘sportkant’ met een groot en divers aanbod aan groepslessen en fitnessfaciliteiten. Wij hebben bijvoorbeeld niet één, maar twee Milon Cirkels. Anderzijds is er de ‘gezondheidskant’ met diverse - zelf ontwikkelde - gezondheidsprogramma’s (Five, de Co2ntrol Test, de Qinematic Scan), in house voedingsdeskundigen en een fysio- en manueeltherapeut. Met dit aanbod helpen we mensen om blijvend een gezondere leefstijl te creëren. Daarnaast is er een aparte wellness ruimte met twee sauna’s, een stoombad, een dompelbad en relaxruimte. En niet te vergeten een heel mooi terras buiten onder de Plataan!

Een bijzonder concept! Als ik het goed begrijp, is De Plataan meer gericht op de specialistische kant. Klopt dat?

Marjan: “Zo zou je het inderdaad kunnen zien. Ons motto is ‘Lekker bewegen, lekker leven’. Wij hebben jarenlange ervaring met het succesvol begeleiden van mensen met diverse gezondheidsklachten, waaronder fibromyalgie, burn-out, diabetes en overgewicht. Hiervoor hebben wij ook speciale programma’s ontwikkeld. Bij ons vind je geen stereotype sportschoolbezoekers. De gemiddelde leeftijd ligt een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld een low-budgetcentrum. Wij horen regelmatig van mensen die voor het eerst bij ons binnenkomen: “goh, hier sporten gewone mensen, net zoals ik en mijn buurman”.” 

Plataan Fotos web22

Haha, dat is leuk om te horen! Wat is je functie en hoe ben je in de sportwereld terecht gekomen?

Marjan: “Mijn functie is coördinator groepslessen. Daarnaast geef ik natuurlijk zelf ook wat lessen, sta ik een paar uur in de fitnesszaal en verzorg ik de marketing, de website, de nieuwsbrief en social media. Hoe ik in de sportsector terecht ben gekomen?
Tijdens mijn studie Commerciële Economie ben ik bij De Plataan (toen nog Sportinstituut Wageningen) gaan sporten. Ik was nog niet eerder met een sportschool in aanraking geweest en er ging een wereld voor me open! Vooral aerobics- en steplessen vond (en vind) ik superleuk. Op een gegeven moment zochten ze medewerkers voor de receptie en de bar en ben ik mijn studie in deeltijd gaan doen, om daarnaast een paar uur in de sportschool te kunnen gaan werken. Uiteindelijk heb ik mijn afstudeeropdracht bij De Plataan gedaan en heb ik in de tussentijd mijn fitness- en aerobicspapieren gehaald.

Dit is mijn eerste ‘echte’ baan en dat doe ik nu al ruim zeventien jaar. In de tussentijd heb ik niet stilgezeten. Naast het fitness- en aerobics A diploma, heb ik ook de AALO Aerobic Master en Step Master afgerond, de Ground Control Pilates opleiding gedaan, en het NASM diploma behaald. Ook heb ik diverse bijscholingen gedaan of ééndaagse opleidingen gevolgd. Mijn meest recente diploma is mijn ClubJoy Battle diploma. Naast mijn werk ben ik druk met onze zoon van bijna vijf, rij ik intensief paard en ben ik dol op skiën en mountainbiken.”

Wow, je doet dit werk al zeventien jaar! Wat maakt dat je zo veel passie hebt voor het vak?

Marjan: “Het werken met mensen en het lesgeven geeft mij ontzettend veel energie en voldoening. Het mooiste vind ik dat mensen zich door jouw lessen, instructies en tips echt beter gaan voelen en beter gaan bewegen.”

Hoelang zijn jullie lid van ClubJoy en waarom hebben jullie voor ClubJoy gekozen?

Marjan: “Wij zijn lid van ClubJoy sinds 2014. Die keuze is gemaakt omdat de programma’s op de Nederlandse sporters en markt zijn afgestemd. De programma’s zitten ook goed in elkaar. Voor de instructeur is er genoeg ruimte om oog te houden voor de deelnemers. Daardoor kan de instructeur de deelnemers goed coachen.”  

Wat is de meest populaire groepsles bij De Plataan? Waarom?

Marjan: “Spinning is bij ons de meest populaire les. Wij hebben zeventien lessen per week op het rooster staan. We maken gebruik van het Activio hartslagmetersysteem, waardoor deelnemers heel effectief trainen. Daarnaast zijn ClubJoy Power, Pilates en Zumba ook heel populair.”

Zeventien lessen! Dat is niet verkeerd. Hebben jullie nog speciale acties op de planning staan de komende maanden?

Marjan knikt en vertelt: “Je bedoelt marketing acties? Ja, die hebben wij. Op dit moment loopt er een Zomerfit actie van acht weken. Voor de rest hebben wij in deze periode geen events op de planning staan.”

Wat is jouw ondersnemerstip voor collega ClubJoy sportclubs?

Marjan: “Onderscheid je van de rest, er zijn veel eenheidsworsten in de fitnessbranche.” 


Duidelijke boodschap! Bedankt voor dit leuke interview Marjan. 

Simon Schutter FF Plataan web 75