Club in Beeld: UM SPORTS

Voor de decembereditie van Club in Beeld bezochten wij de sportafdeling van Universiteit Maastricht, ofwel UM SPORTS! Een organisatie met een uniek karakter. UM SPORTS heeft een zeer uitgebreid aanbod aan sportactiviteiten en dát maakt deze organisatie anders dan iedere andere sportclub in Nederland. Wij spraken Samantha Crans, Teamcoach Aerobics, over wat UM SPORTS zo uniek maakt.

DSC02483.JPG 

Samantha, wat leuk dat jullie ons laten meekijken bij UM SPORTS. Kun je ons iets meer vertellen over jullie organisatie?

Samantha: “Natuurlijk! UM SPORTS is de sportafdeling van Universiteit Maastricht en daarmee in essentie anders dan een commerciële sportschool. Wij richten ons met name op studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht. In ons mooie universitaire sportcentrum, dat in januari pas twee jaar oud is, gelegen in Maastricht Randwyck, is een groot aantal sportactiviteiten ondergebracht. De locatie is ideaal omdat het nabij enkele faculteiten en het Academisch Ziekenhuis van Maastricht ligt.

UM SPORTS is echter veel meer dan dit gebouw. Ook op externe (buiten)locaties verzorgen wij trainingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hockey, zwemmen, atletiek en tennis. Ons sportaanbod omvat daarnaast een groot aantal groepslessen, zoals ClubJoy Power, spinning en conditietraining. Wij bieden diverse cursussen aan, zoals bijvoorbeeld een cursus yoga of moderne dans. Naast dit alles beschikken wij over een uitgebreide fitnessfaciliteit en organiseren wij teamsporten, waarvan de meeste teamsporten dan binnen studentensportverenigingen plaatsvinden. Dit aanbod is zeer omvangrijk. Denk daarbij aan volleybal, badminton, roeien, klimmen, maar ook karate en squash.” 

Jullie aanbod is zeer uitgebreid en dat maakt UM SPORTS vrij uniek. Zijn er nog andere onderscheidende elementen te benoemen?

Samantha: “Die zijn er zeker. Dit universitair sportcentrum is uniek omdat in dit gebouw sporten, studeren en samenzijn centraal staat. We hebben speciale studieruimtes (Learning Spaces) waarvan studenten gebruik kunnen maken, voor - of nadat ze hebben gesport. Ook hebben wij een sportcafé om gezellig samen te zijn.

Erg kenmerkend voor de organisatie is dat het vóór en dóór studenten is. Veel van onze sportdocenten zijn ook student. Natuurlijk ondersteunen wij onze docenten door middel van het aanbieden van interne en/of externe opleidingen. Hiermee biedt de universiteit ook werkervaring voor studenten, terwijl ze studeren. Denk daarbij aan een functie als baliemedewerker of bestuurslid van een studentensportvereniging.” 

Jouw functie is Teamcoach Aerobics. Wat houdt dit precies in en hoe ben je in de sportwereld terecht gekomen?

Samantha: “Mijn rol binnen UM SPORTS is inderdaad die van Teamcoach Aerobics. In feite coördineer ik het groepslesaandeel van ons sportaanbod. Hieronder vallen lessen zoals ClubJoy Power, maar ook freestyle lessen die ‘fight’ georiënteerd zijn (met & zonder kickbag), Zumba, aerobics en step lessen, high intensity interval trainingen en  body & mind lessen.”

Samantha vervolgt: “Hoe het voor mij begonnen is? Ik was een jaar of dertien of veertien oud toen ik begon met dansen. Dat was streetdance. Het lesgeven startte met het volgen van groepslessen bij een commerciële sportschool in Geleen. Vervolgens mocht ik wedstrijddansen, zowel in teamverband, maar ook solo en duo. Kort daarna ben ik bij diezelfde sportschool begonnen met het geven van danslessen, waaronder streetdance, hiphop en hiphop lyrical. Zumba kwam daar niet veel later ook bij. Stiekem was ik ook al begonnen met een ‘old school’ aerobics opleiding, maar dat sloot destijds nog niet helemaal aan bij mijn interesses.

De volgende grote stap kwam eigenlijk vanaf het moment dat ik ben gaan studeren in Maastricht, waar op nog geen 100 meter afstand het sportcentrum van de Universiteit Maastricht was gelegen:  UM SPORTS. Daar begon ik met het geven van Zumba lessen, maar al snel ging dat ook over op meerdere freestyle lessen, waarbij de focus lag op ‘fight’, dans, core, kracht en mixlessen. Ik kreeg de kans om mijzelf door te ontwikkelen en ontdekte dat de lessen buiten het dansante ook écht bij mij pasten. Van het één kwam het ander. Ik was zowel als front desk medewerker en als sportdocent werkzaam. Daarna mocht ik de rol van Teamcoach op me nemen en dit doe ik nu al ruim drie jaar. Mijn passie voor lesgeven is ook echt enorm! En niet minder belangrijk, de sfeer en de ondersteuning van de organisatie spelen hierbij een grote rol.”

UM Sports Groepslessen 03 zumba verkleind Harry Heuts 

Dat klinkt als een veelzijdige baan. Wat is je persoonlijke opleidingsachtergrond?

Samantha: “Mijn opleiding ligt buiten de sport. Mijn werk bij UM SPORTS heb ik gecombineerd met de studie Psychologie, met als specialisatie Rechtspsychologie. Dat was niet voldoende en daarom ben ik richting de binnenstad gegaan om de opleiding Management of Learning  aan de School of Business and Economics te volgen. Deze opleiding richt zich op leren & ontwikkelen binnen organisaties. Direct erna ben ik aan dezelfde faculteit een PhD begonnen (promotietraject) waarin ik (heel breed) onderzoek doe, hoe men leert op de werkvloer. Naast fulltime te werken als promovenda, ben ik nog steeds erg betrokken bij UM SPORTS. Hier ligt natuurlijk ook een grote passie. In onze groepslessen is ruimte voor ongeveer 100 man (niet dat alle lessen zo vol zitten hoor, tussen de 30 en 70 is eerder het geval). Als je dan op het podium staat, dan geef je niet zomaar les. Dan is het een hele ervaring op zich om met zoveel deelnemers een uur lang te werken en plezier te hebben.”

Wat maakt dat je zoveel passie hebt voor het vak?

Samantha: “Mijn passie voor het vak is begonnen bij het dansen. Toentertijd vond ik het heerlijk om elke tel van de choreo te beheersen en dan alle energie te geven die je hebt. De muziek leidt je erdoorheen. De muziek maakt het af.

Op een gegeven moment vond ik dansen met een vaste choreo, te statisch worden. Ik wilde meer! Toen ontdekte ik de verschillende dansstijlen bij Zumba. Elke les was gewoon ontzettend leuk. Toen ik me breder ging inzetten op diverse andere groepslessen, heb ik ook de kracht van de muziek  (her)ontdekt. Die kan net de extra push geven om nog een herhaling met volle kracht te doen of om nog één keer die totale combinatie uit te voeren.

De passie, het plezier en de uitdaging geeft zoveel energie! Van de deelnemers krijg ik echter nog de meeste energie. Ik heb gemerkt dat mijn enthousiasme aanstekelijk kan werken. Dus met elke glimlach van de deelnemers, maar ook elke frons van concentratie, raak ik steeds meer gemotiveerd om nog beter mijn les neer te zetten. Het is een wisselwerking, ook best organisch. Het is zo ontzettend mooi om de deelnemers in hun kracht te zetten tijdens je les. Je ziet ze hard werken en vooral plezier hebben. Ieder heeft zijn of haar doel, of dat nu spieropbouw, toning, afvallen, wat meer bewegen, of alleen het hebben van plezier is: het is onze taak als sportdocent om hen die kans te geven en hen met een voldaan gevoel je les uit te laten lopen.”

Dat klinkt inderdaad als pure passie! Hoelang zijn jullie lid van ClubJoy?

Samantha: “Toevallig heb ik dit onlangs nog nagekeken. De eerste factuur van ClubJoy was in juli 2008, dus in juli 2018 zijn wij al 10 jaar lid! Dat wordt een special event!”

Dat is een leuke verrassing! Een dubbel jubileum, want ClubJoy bestaat dit jaar vijftien jaar. Waarom hebben jullie gekozen voor ClubJoy?

Samantha vertelt: “We zijn begonnen met ClubJoy Power en recentelijk ook met ClubJoy Yoga. UM SPORTS is erg dynamisch, zowel met betrekking tot haar leden, de sportdocenten en het aanbod. We hebben gemerkt dat de freestyle lessen echt goed in ons straatje passen. Wel vonden wij het met zo’n groot aantal deelnemers belangrijk dat we bepaalde lessen ook zo uniform en gelijk mogelijk konden aanbieden. Met het oog op veiligheid bijvoorbeeld, hebben wij een limiet voor het aantal deelnemers bij ClubJoy Power. Geeft één docent les, dan is er een maximum van 30 deelnemers. Bij twee docenten is er een maximum van 52 deelnemers. Op die manier kunnen wij kwalitatief goede ClubJoy Power lessen geven, omdat we meer aandacht kunnen geven aan de verschillende niveaus en techniek. Bovendien is het ClubJoy concept met gestandaardiseerde lessen ook een goed startpunt voor beginnende instructeurs.”

Wat is de meest populaire groepsles?

Samantha glimlacht en vertelt: “Wat betreft de groepslessen is dat jarenlang ClubJoy Power geweest. Het animo groeide en groeide. In deze les hebben deelnemers de vrijheid om gedurende drie maanden hun techniek te verfijnen en kracht op te bouwen. Het is hun eigen uitdaging en feestje. Nu we op onze nieuwe locatie meer capaciteit en meer docenten hebben die de lessen kunnen geven, hebben we ook een aantal nieuwe lessen toegevoegd aan het aanbod. De lessen Body&Mind Mix (ClubJoy Yoga geïnspireerd) en Box-it (freestyle fight les op de kickbag) zijn nu ook enorm populair. Je ziet dat er een tendens is naar meer balans vinden tussen lichaam en geest. Ga je voor kalmte, controle of herstel, dan is een Body&Mind Mix les top. Wil je je energie ventileren, werken naar een uitdagende combinatie en je in het zweet werken? Dan is Box-it een goede les.”

Staan er nog speciale events of acties op de planning komende maanden?

Samantha vertelt enthousiast: “Op 13 januari 2018 is onze jaarlijkse Medewerkers Opleidingsdag, waarbij we verschillende workshops/lezingen aanbieden. In het verleden hebben we onder andere spinning workshops, workshops over didactiek en dergelijke georganiseerd. In januari bestaat het huidige sportcentrum twee jaar, dus daar gaan we ook iets leuks voor organiseren.”

Dat klinkt veelbelovend. Het is duidelijk dat jullie stevig inzetten op kwaliteit. Wat is jouw ondersnemerstip voor collega ClubJoy sportclubs?

Samantha: “Luister naar de wensen van je leden én je medewerkers en leg uit waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Neem je leden én je medewerkers serieus! Oprechte aandacht doet bloeien.” 

Dat is een mooie boodschap Samantha. Hartelijk dank voor jouw tijd, gastvrijheid en openhartigheid!

Um Sports team jan 2017 verkleind DSCF6464