Club in Beeld: USA Sport & Healthclub

Deze maand in Club in Beeld: USA Sport & Healthclub in Haaksbergen. In meerdere opzichten een bijzondere sportclub. Henk Uiterweerd, eigenaar van deze prachtige club, legt uit waarom.

henk usa 1

Henk, wat ontzettend leuk dat je openstaat voor dit interview! Kun je ons iets meer vertellen over USA Sport & Healthclub?

Henk: “Uiteraard. USA in Haaksbergen bestaat al 26 jaar en is een fitnessclub waar het sociale aspect hoog in het vaandel staat. Vanaf dag één zijn groepslessen bij ons enorm populair. Tot op de dag van vandaag zorgt dat aspect ervoor dat wij een retentie hebben van 17.4%. Daar zijn we vanzelfsprekend erg trots op! Dit getal zegt wel iets over onze club. Het geeft onder meer aan dat sporters graag bij USA willen sporten!  Naast de ClubJoy groepslessen bieden wij nog veel meer aan. Denk bijvoorbeeld ook aan Megawalk en eGym. Wij hebben vier fitnesszalen, drie groepsleszalen, een fitnessbar, vier zonnebanken, sauna's (zowel binnen als buiten), wij zijn 18 uur per dag open, in ons centrum is kinderopvang gehuisvest, etc. Daarnaast is er ook een Gezondheidscentrum bij USA gevestigd met als hoofdmoot fysiotherapie. Naast fysiotherapie zijn er nog 13 verschillende specialisaties. Dit alles op 2000 m² sportoppervlakte en 1700 actieve sportleden. USA is ook aangesloten bij vereniging exclusieve sportscholen (VES).”

Dat is een indrukwekkend aanbod! Wat is jouw rol binnen dit mooie centrum en hoe ben je in de fitnessbranche terecht gekomen?

Henk: “Dankjewel. Ik ben eigenaar en oprichter van USA Sport & Healthclub. USA staat voor Uiterweerd Sport Accommodatie. Zoals zoveel jongens ben ik op jonge leeftijd begonnen met voetbal. Op mijn veertiende ging ik tijdens een wedstrijd voor de zoveelste keer door mijn enkel en daarom besloot ik op zoek te gaan naar een sportschool, zodat ik mijn spieren sterker kon maken. In Zutphen vond ik Fitnesscentrum Zutphen. Door aan krachttraining te doen waren blessures voltooid verleden tijd. Uiteindelijk bleek krachtsport ook mijn passie te zijn. In 1984, dat was op mijn achttiende, besloot ik mijn eigen sportschool te openen. Gelukkig kon ik een beroep doen op mijn vader, die bereid was om daarin 12.000 gulden te financieren! Zo is USA Sport & Healthclub ontstaan. Mijn eerste sportschool die ik opende was in Rijssen, destijds zeer gereformeerd. De bevolking zelf zat niet op een sportschool te wachten en de bankdirecteur al helemaal niet. Zes jaar later opende ik de tweede sportschool in Rijssen en een jaar later de derde in Haaksbergen. In Haaksbergen zijn we dus sinds 1992 actief. Inmiddels is USA Sport & Healthclub uitgegroeid tot een premium club.”

Hoe een enkelblessure uiteindelijk kan leiden tot het runnen van een succesvol fitnessbedrijf! Is sport altijd jouw beroep geweest, of heb je een opleiding gevolgd in een andere discipline?

Henk: “Hoewel ik al op jonge leeftijd in de sportbranche terecht ben gekomen, was mijn opleiding gericht op het opvolgen van mijn vader in zijn bedrijf. Mijn vader was vee- en varkenshandelaar en we hadden thuis een groot varkensbedrijf. Op mijn achttiende heb ik een keuze gemaakt dat ik in de sport verder wilde.

Sport boeide mij altijd al en ik kon mijn energie daarin kwijt. Het ondernemen moest ik nog leren, maar ik had destijds de wind in de zeilen. Vanaf 1985 groeide de sportschool ieder jaar met 200 leden. Dat geeft natuurlijk veel financiële ruimte om je sportbedrijf verder uit te bouwen.” 

Henk vervolgt: “Mijn verdere opleidingen?Ik heb een heel scala aan cursussen gevolgd, waaronder de opleidingen Fitnesstrainer A en Fitnesstrainer B. Momenteel geef ik zelf her en der Megawalk instructor opleidingen in Nederland en België.”

Wat een bijzondere ontwikkeling. Zoiets kan alleen maar voortkomen uit passie voor het vak. Wat maakt jou zo gepassioneerd?

Henk glimlacht en vertelt: “Als je al 34 jaar sportschoolhouder bent en nog elke dag met veel plezier naar je werk gaat, kun je wel zeggen dat dit mijn passie is! Hoe mooi is het om van je hobby je werk te maken en dat al zo lang te mogen doen. Ondernemen is tenslotte ook topsport. 
Eigenlijk is er niet zoveel veranderd in 34 jaar tijd. Hospitality en hygiëne waren toen belangrijk en dat is het nog steeds. Misschien nog wel belangrijker dan vroeger, want je moet jezelf onderscheiden van je concurrentie. Fitness, met name krachttraining en vooral ook de groepslessen zijn de belangrijkste bron van inkomsten van USA. Wij geven dan ook 75 groepsfitnesslessen per week. Dit zorgt ervoor dat onze retentie onder de 18% blijft. 
Zelf geef ik ook nog iedere week les: drie Megawalk lessen, een boksles, HIIT-training en een BBB/haltertraining. Tevens vind ik het belangrijk om mijn gezicht regelmatig in de fitness-/cardiozaal te laten zien, zodat de mensen de persoon achter USA ook leren kennen. Het ondernemen, een team aansturen, lesgeven en nieuwe activiteiten ontplooien vind ik al 34 jaar geweldig om te doen. Daarnaast help ik graag mensen om fitter te worden en hun doelen te bereiken, wat ik iedere keer weer zie als een uitdaging. De passie zit vooral in de afwisseling in mijn werkzaamheden. Een dag op kantoor zitten, is niks voor mij!”

Dat stilzitten niets voor jou is, blijkt wel. Hoe lang zijn jullie al aangesloten bij ClubJoy?

Henk:  “Ik kende Marc Neijland al voordat hij startte bij ClubJoy. Marc was een topinstructeur bij Physique in Terborg en gaf daar verschillende lessen. Toen Marc mij liet weten dat ClubJoy met een groepslesconcept wilde beginnen, kreeg ik mijn instructeurs niet mee! Twee jaar later zijn we alsnog ingestapt. Wij geven nu drie verschillende ClubJoy lessen. ClubJoy Power voert de boventoon en blijft erg populair. Dit is ook een les waar iedereen aan mee kan doen. Wij zijn erg blij met ClubJoy in onze club en overwegen zelfs om dit met Virtual uit te breiden.”

Wat leuk dat jij Marc al zo lang kent. Wat heeft jullie destijds doen besluiten om toch samen te gaan werken met ClubJoy?

Henk: “De prijs was in eerste instantie onze belangrijkste beweegreden om over te stappen naar ClubJoy! Toen wij éénmaal gestart waren, merkten we dat er weinig verschil bestond met Les Mills. Uiteindelijk bepaalt de instructeur de les. De instructeurs waren tevreden en zodoende zijn wij nu al dertien jaar een tevreden klant met tevreden sporters.”

ClubJoy Power is erg populair onder jouw leden. Wat is de meest populaire groepsles?

Henk: “Megawalk voert bij ons de boventoon met wekelijks 22 lesuren. Vijf jaar geleden zijn wij met dit concept gestart en hebben nu iedere week tussen de 400 en 500 sporters die deze lessen bezoeken! Megawalk lessen worden in een aparte zaal gegeven waar inmiddels 36 crosstrainers (Keiser M5) staan. De lessen duren 30 of 40 minuten. Deze les is bijzonder geschikt voor sporters die willen afvallen, hun conditie willen verbeteren en/of fitter willen worden. Niet alleen vrouwen, maar ook zeer veel mannen doen mee aan deze les. Je verbrandt zeer veel kcal en loopt 14 kilometer in 30 minuten. Elke fysiotherapeut staat ook achter deze les, omdat het zeer veilig is. Je hebt zogezegd 'geen schokbelastingen'!
Megawalk wordt vaak gedaan in combinatie met buikspiertraining, eGym/Milon, krachttraining of andere combilessen van 20 of 30 minuten. Het realiseren van je doelen in combinatie met Megawalk gaat sneller dan andere methodes. Er zijn al verschillende sporters die 10, 20, of 30 kilo zijn afgevallen door Megawalk lessen gedisciplineerd te volgen.”

Dat klinkt als een veelbelovend concept Henk! Heb je nog speciale events op de planning staan?

Henk: “Wij hebben toevallig vorige maand een Spinning en Megawalk event gehad. Er deden 75 sporters aan mee om een goed doel te steunen. Daarmee hebben wij ruim € 1.000,-  bijeengebracht voor Pink Ribbon!”

Henk vervolgt: “Daarnaast is inmiddels een bouwvergunning aan ons verleend om de krachtzaal met 100 m² te vergroten, zodat er meer ruimte komt voor de ruim 200 fitnesstoestellen. Deze ruimte is 18 uur per dag toegankelijk voor onze sporters (van 06.00 - 24.00 uur).”

usa4

Blijven bouwen aan de toekomst en niet stilzitten! En dat zelfs nu je al zo lang actief bent in de branche. Dat is bewonderingswaardig! Iemand van jouw kaliber zal vast veel ondernemerstips hebben. Wil jij er een paar met ons delen?

Henk: “Natuurlijk wil ik dat! Een mix van freestyle en ClubJoy lessen werkt in Haaksbergen erg goed! De sporter heeft veel keus en dat is een meerwaarde voor je abonnement. We krijgen steeds meer boutique clubs in Nederland die een hoge prijs vragen voor hun diensten en relatief weinig te bieden hebben. Wij zullen moeten opboksen tegen deze smallbox-clubs. Een smallbox-club is geen bedreiging, maar kan zelfs een verrijking zijn.  
De kracht van onze club is dat USA veel sportmogelijkheden, faciliteiten en sociale gezelligheid biedt voor een acceptabele prijs. Wij hebben vijf jaar geleden twee eenvoudige kleedruimtes bijgebouwd om de klanten goedkoper te kunnen laten sporten. Hierdoor hebben jeugdigen onder de zestien jaar, scholen die met groepen komen en deelnemers aan boks- en verdedigingslessen nu een eigen kleedruimte. Vanaf het moment dat wij deze keuze hebben gemaakt, is de wellness kleedruimte voor de mensen die bereid zijn om iets meer te betalen, veel relaxter geworden.”

Hartelijk dank voor de inzichten die jij met ons wilde delen Henk! Jij hebt een prachtige club weten op te bouwen en beschikt daarnaast ook over een uitgebreid groepslesaanbod met unieke lessen. Iets waar je trots op mag zijn.