In Beeld: AquaFit Bewegingscentrum & Noortje Baumann

Voor deze zomereditie van In Beeld streken wij neer in het Gelderse Harreveld voor een dubbelinterview met Noortje en Fraukje Baumann. Beide dames zijn opgegroeid binnen het bedrijf dat hun ouders precies 25 jaar geleden gestart zijn: AquaFit Bewegingscentrum! Aan kennis geen gebrek bij AquaFit Bewegingscentrum.

 Noortje Challenge Bal

Fraukje, laten we beginnen bij jou. Kun je iets meer vertellen over Aquafit Bewegingscentrum? Waar staan jullie voor?

Fraukje: “Natuurlijk! AquaFit Bewegingscentrum is een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je begeleid wordt door betrokken en deskundige instructeurs. Wij geven graag persoonlijke aandacht en coaching. Gezelligheid en een ongedwongen sfeer vinden wij erg belangrijk.

Kunnen jullie iets vertellen over jullie functie en hoe jullie in de sportwereld terecht gekomen zijn?
Fraukje: “Ik ben nu ruim vier jaar mede-eigenaar van AquaFit. Mijn ouders zijn 25 jaar geleden met dit bedrijf gestart. Ik was toen zeven en ben dus met dit bedrijf “in de achtertuin” opgegroeid. Desondanks had ik eerst helemaal niet de intentie om het fitnessvak in te gaan.

Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd. Toch ben ik naast mijn studie -meer vanuit hobby- de AALO Aerobics opleiding gaan volgen. Dat heeft iets in mij aangewakkerd. Toen ik eenmaal aan het werk was in de marketing, ben ik in de weekenden andere opleidingen gaan volgen van AALO (de volledige Allround en Fitness Master).

In 2011 heb ik de switch gemaakt naar de fitnessbranche en kreeg ik een duobaan: marketing bij High Five Health Promotion (bedrijfsfitness) en daarnaast gaf ik groepslessen en verzorgde ik tevens de marketing bij AquaFit Bewegingscentrum. In 2013 ben ik fulltime bij AquaFit gaan werken en vanaf 2014 ben ik dus mede-eigenaar. Ik mag nu langzaam het stokje overnemen van mijn ouders. In dat kader heb ik recent bij Start2Move de opleiding Strategisch Clubmanagement gedaan. AquaFit speelt een grote en belangrijke rol in mijn leven, maar het allerbelangrijkst is natuurlijk m’n thuis: mijn vriend en ons zoontje van bijna twee.”

Noortje:  “Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik ben net als Fraukje opgegroeid in de sportwereld, omdat onze ouders exact 25 jaar geleden een eigen sportbedrijf zijn gestart. Het fitnessvak is er bij mij met de paplepel ingegoten. Ik geef inmiddels alweer zo’n zeven tot acht jaar les. Toen ik aan het afstuderen was voor mijn Bachelor Muziektherapie, ben ik ook de AALO Allround opleiding gaan volgen. Dat beviel mij zo goed dat ik vervolgens ook de AALO Master Aerobics en Step heb gedaan. In die periode gaf ik diverse groepslessen in mijn studentenstad Nijmegen. Na mijn afstuderen ben ik in het buitenland gaan werken als sport/fitness- en showanimator bij een aantal resorts. Eenmaal terug in Nederland heb ik op een gegeven moment de keuze gemaakt om binnen het familiebedrijf te gaan werken, waar ik nu alweer drie jaar werkzaam ben als sportinstructeur. Sinds het begin van dit jaar ben ik ook actief als groepslescoördinator.”

Wat leuk om te zien dat de passie voor het fitnessvak dan uiteindelijk toch overslaat op beide dochters. Wat maakt dat jullie zo veel passie hebben voor het vak?
Met een brede lach op haar gezicht vertelt Fraukje: “Mensen blij maken, dat is mijn drive. Op de korte termijn: ervoor zorgen dat ze een leuke les hebben, lachen en met een voldaan, ontspannen en goed gevoel weer naar huis gaan. Op de lange termijn: mensen helpen bij de ontwikkeling van een gezonde en fitte leefstijl, waardoor ze meer energie hebben, het drukke leven goed kunnen volhouden en gezond en vitaal oud worden.”

Wow, dat is echt passie! Geldt dat ook voor jou Noortje? Waarom ben jij gaan lesgeven?

Noortje glimlacht: “Zeker! De groepslessen zijn echt mijn ding. De combinatie van de muziek, het werken hierop en het samenwerken met de groep maakt het lesgeven zo bijzonder. Het geeft mij een kick wanneer iedereen er zichtbaar plezier in heeft. Samen (op)bouwen en merken dat deelnemers groeien in hun sport en eigen ontwikkeling, dat geeft mij echt voldoening.
Naast het feit dat ik als kind al van alles meekreeg via mijn moeder, heeft de interesse voor het vak er denk ik altijd al in gezeten. Met name de interesse voor de muziek, het bewegen op muziek en het voor de groep staan. Toen die interesse begon te groeien besefte ik dat het mij veel plezier en voldoening geeft om deelnemers een totale les aan te bieden en hen een ervaring te bezorgen waar zij blij van worden. Ik krijg er energie van wanneer zij alles uit zichzelf hebben gehaald, met een goed gevoel naar huis gaan en vervolgens de week daarop weer vol energie terugkomen. Daar doe je het toch voor!”

AquaFit Bewegingscentrum was een van de eerste clubs die met ClubJoy programma’s is gaan werken. Wat was de reden voor die keuze?

Fraukje: “Dat klopt inderdaad! Vanaf de start van ClubJoy zijn wij gaan werken met jullie programma’s. Toen wij de allereerste folder van ClubJoy in de brievenbus kregen -dat was vijftien jaar geleden- dacht de oprichter van AquaFit Bewegingscentrum, Angela, meteen: ja dat past bij ons! Nuchter, vrolijk, laagdrempelig en gewoon goede kwaliteit. De samenwerking met ClubJoy bevalt ons nog steeds erg goed.”

DSC6086

Wat leuk om te horen! Noortje, we schakelen weer even terug naar jou. Je bent een veelzijdige instructrice. Welke lessen geef je allemaal?
Noortje: “van de ClubJoy programma’s geef ik momenteel ClubJoy Fit&Shape, Cycle en Challenge. Daarnaast geef ik Aquagym, Aquaspinning, Rug-Nek-Schouder, Step, Fitness en BlijfFit/60+.”

Je hebt een paar gedegen freestyle opleidingen afgerond. Waarom ook de keuze om ClubJoy lessen te geven?

Noortje: “AquaFit werkt eigenlijk al vanaf het eerste uur samen met ClubJoy. Zo ben ik in aanraking gekomen met de programma’s van ClubJoy. De gestandaardiseerde lessen zijn zowel fijn voor de deelnemers als voor de instructeurs. Het is een gevarieerd programma met voor elke doelgroep iets passends. Het bevalt ons goed!”

Wat vind je van de ClubJoy programma’s?

Noortje glimlacht en vertelt: “De programma’s zijn gevarieerd en erg leuk! Ik maak zelf ook programma’s voor onze lessen en ik weet dat het een uitdaging kan zijn om elk kwartaal weer met een vernieuwend, opbouwend en succesvol programma te komen. Maar ClubJoy maakt het laagdrempelig, goed op te bouwen en iedere deelnemer kan er haar/zijn maximum uit halen. Ik vind muziek erg belangrijk en dit wordt goed afgewisseld en past ook bij de choreografie.”

Wat een mooie complimenten! Bedankt daarvoor. Welke les is het meest populair binnen jullie club?

Fraukje denkt even na en vertelt: “De groepslessen zijn over het algemeen erg populair bij ons. Op dit moment bieden wij met 55 groepslessen per week veertien verschillende lessen aan. Naast sportlessen op de, zoals wij dat noemen, ‘droge kant’ hebben wij ook een zwembad waarin wij AquaGym –en AquaSpinning aanbieden. AquaGym is erg populair, omdat onze instructeurs erg deskundig zijn, onze lessen altijd variëren en ons zwembadwater 33 graden is. Dit laatste is erg aangenaam voor deelnemers met klachten die niet of minder prettig kunnen bewegen op het ‘droge’. Wij proberen voor elke deelnemer die hier binnenkomt een passende les te vinden waarin hij/zij het maximale uit zichzelf kan halen. Op het ‘droge’ zijn momenteel erg populair: Fit & Shape, Power, Cycle, Yoga en Body & Mind.”

Noortje, een echte vraag voor jou als groepslescoördinator. Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Noortje grinnikt en vertelt: “Ik vind het belangrijk dat de deelnemers plezier hebben, ze komen immers voor hun ontspanning. Uiteraard laat ik ze graag hard werken en het beste uit zichzelf halen. Dit in combinatie met goede muziek, gezelligheid en natuurlijk een hoop zweetdruppels, haha. Iedereen is welkom en sport op haar/zijn niveau. Het gaat mij erom dat ze met een succesgevoel de les verlaten en uitkijken naar de volgende keer.”

Gesproken als een waardig groepslescoördinator! Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Noortje: “Ik ben nu sinds een half jaar groepslescoördinator en daar haal ik -naast het geven van mijn lessen- op dit moment veel voldoening uit. De sportwereld blijft zich ontwikkelen en wij als bedrijf zijnde ontwikkelen en groeien natuurlijk ook, wat erg fijn is. Daardoor is er genoeg uitdagend werk. Het lesgeven blijf ik graag doen en ik ben zeker bezig met hoe ik dit in de toekomst wil voortzetten. Er is nog genoeg te ontdekken.”

Heb je nog een doel dat je graag wilt bereiken?

Noortje lacht: “Ja. Het lesgeven on stage is iets wat altijd al mijn aandacht heeft gehad en nog steeds heeft. Het motiveren en enthousiasmeren van collega-instructeurs lijkt mij ontzettend tof. Samen met een grote groep samen dé ideale work-out neerzetten en een kippenvelmoment creëren. Die gedachte geeft mij een hoop adrenaline. Wie weet wat de toekomst brengt!”

That’s the spirit! Fraukje, hebben jullie bij AquaFit nog speciale events op de planning staan?

Fraukje: “Nou dat hebben wij zeker! Dit jaar bestaat AquaFit 25 jaar. Wij zijn bijna klaar met een grote verbouwing in ons centrum en graag vieren wij aan het eind van deze maand met onze deelnemers ons 25-jarig jubileum. Zo organiseren wij o.a. een receptie voor leden die al langer dan twintig jaar lid zijn bij ons. Daarnaast trakteren wij alle klanten na hun training of les gedurende de jubileumweek op een kop koffie of thee met wat lekkers. Zo proosten we nog op vele jaren samen sporten!”

MG 2927

Uiteraard van harte gefeliciteerd met jullie jubileum! Op nog veel succesvolle jaren! Heb jij nog een goede ondernemerstip?
Fraukje: “Zonder een goed team ben je nergens. Verzamel de juiste mensen om je heen, die zichzelf willen blijven ontwikkelen en daarmee ook bijdragen aan de ontwikkeling van jouw bedrijf.”

Noortje, vanuit jouw expertise: heb jij nog een paar tips voor andere instructeurs?

Noortje: “Elke instructeur beleeft en geeft haar lessen natuurlijk op haar eigen manier. Ik merk dat het heel belangrijk is om plezier te hebben, zowel voor jezelf als voor de deelnemers. Het helpt mij om elke week met een doel – één voor mijzelf en één voor mijn deelnemers - de les in te stappen. Verder ben ik altijd veel bezig met de muziek. Ik probeer mijn collega-instructeurs te stimuleren zich daarin te verdiepen door ‘wist-je-datjes’ over de muzieknummers toe te voegen. Het kan een leuke toevoeging zijn voor je les en net dat stukje extra beleving geven!”

Hartelijk dank dames voor dit vrolijke en open interview!