In Beeld: Mike Tros & Mulder Sport Den Haag

Voor deze editie van In Beeld spraken wij de 24-jarige Mike Tros, groepslescoördinator bij Mulder Sport Den Haag. Een openhartig interview met een sportman in hart en nieren. In dit interview lees je alles over Mike en Mulder Sport Den Haag.

image5

Wat leuk dat je meewerkt aan dit interview Mike! Wil je iets vertellen over jezelf? Wat is jouw opleidingsachtergrond en waar houd jij je dagelijks mee bezig?

Mike: “Het grootste gedeelte van mijn leven ben ik bezig geweest met voetballen op hoog niveau, met de selectie van ADO Den Haag als hoogtepunt. Op een gegeven moment ben ik me - naast het voetballen -  gaan focussen op fitness en groepslessen. Specifiek voor fitness heb ik diverse opleidingen gevolgd, waaronder Fitvak Fitnesstrainer A en B. Daarnaast heb ik een Bootcamp Instructor opleiding gedaan en recent volgde ik nog de opleidingen van ClubJoy voor ClubJoy Cycle en ClubJoy Power instructor. Voor ClubJoy Power doe ik aankomend weekend examen. Ik geef inmiddels ongeveer twee jaar groepslessen. In het begin waren dit voornamelijk Bootcamp lessen. Dat doe ik overigens nog steeds zo’n vijf keer per week met veel passie en plezier. Dit is wat ik nu fulltime doe: werken in de fitnessbranche als fitness- en groepslesinstructeur, waarbij ik zowel indoor als outdoor lessen verzorg. Van beide aspecten ben ik nu ook coördinator van het team bij Mulder Sport.”

Je hebt echt van jouw passie jouw werk kunnen maken. Je werkt fulltime bij Mulder Sport. Kun je iets meer vertellen over dit bedrijf?

Mike: “Zeker. Mulder Sport is een sport- en zwemschool voor het hele gezin. Met een gekwalificeerd team van specialisten verzorgen wij zwemlessen voor jong en oud. Daarnaast staat Mulder Sport voor professionele begeleiding, zowel in de fitness als in de groepslessen. De eigenaar is Tom Mulder. Mulder Sport is aangesloten bij VES. Vanaf het moment dat VES een samenwerking aanging met ClubJoy en een packagedeal sloot, zijn wij ook gaan werken met de ClubJoy licenties.”

image4

Wat leuk om te zien dat jullie meteen gebruik zijn gaan maken van de ClubJoy programma’s. Wat was de reden voor die keuze? Wat is de meest populaire ClubJoy les bij Mulder Sport?

Mike: “De keuze voor ClubJoy is gebaseerd op ervaringen in het verleden. Met name de muziekkeuze vinden wij erg goed. Natuurlijk helpt het ook mee dat ClubJoy een Nederlands bedrijf is. ClubJoy Yoga is de best bezochte les. Dat heeft ook te maken met onze doelgroep, die het vooral prettig vindt om rust en ontspanning te vinden in een les zoals ClubJoy Yoga. Ook komt het regelmatig voor dat deelnemers een ClubJoy Yoga les combineren met één van de andere populaire lessen, zoals ClubJoy Power en ClubJoy Cycle. Beide lessen worden zes keer per week gegeven.”

Hebben jullie nog leuke evenementen op de planning staan bij Mulder Sport?

Mike: “Toevallig hebben wij net een hele geslaagde release party gehad van het nieuwe kwartaal. Dit is een evenement dat uiteraard elk kwartaal terugkomt. Daarnaast vinden we het bij Mulder Sport belangrijk om ‘speciale dagen’, denk aan Pinksteren en Kerst, op een andere manier in te vullen dan anders. Dat kan bijvoorbeeld met een speciale workshop, zoals ‘Kangoo Jumps’ of een les waarbij we met meerdere instructeurs samen lesgeven. Mulder Sport vindt het vooral belangrijk om continuïteit te bieden in alle opzichten. Duidelijkheid en structuur is de basis en van daaruit bieden we kwaliteit. Bij de groepslessen, achter de bar, in de fitness en bij het zwemmen.”

Leuke initiatieven. We schakelen weer even terug naar jou. Jij geeft zelf inmiddels aardig wat groepslessen, waaronder ClubJoy Cycle en ClubJoy Power. Hoe ben je eigenlijk tot de keuze gekomen om zelf groepslessen te gaan geven?

Mike lacht en vertelt: “Sommige dingen komen op je pad zonder dat je daar direct de bedoeling bij hebt om daar iets mee te gaan doen. En soms omdat je er juist wél naar op zoek bent. Het lesgeven is eigenlijk iets dat uit het niets op mijn pad kwam. Wel weet ik dat ik lesgeven altijd in me heb gehad. Ik vind het heel gaaf om dingen kort en krachtig uit te kunnen leggen, maar er wel voor te zorgen dat het meteen helder is. Momenteel geef ik ClubJoy Cycle, ClubJoy Power, Fitskills (een freestyle les in de groepsleszaal die vergelijkbaar is met ClubJoy Challenge) en Bootcamps.”

image1

Grappig om te zien hoe sommige dingen kunnen ontstaan zonder een directe intentie daarbij. Wat vind je zelf van de ClubJoy lessen die je geeft?

Mike knikt en vertelt: “Ik vind de programma’s te gek. De muziek is top en de trainingsgedachte achter iedere les zit altijd heel goed in elkaar. Ik geloof er ook echt volledig in dat iemand die een kwartaal lang zo’n les volgt, daar echt resultaat mee kan boeken. Een deelnemer hoeft zich minder te focussen op een bepaalde choreografie en kan alle aandacht richten op het trainen. Dat is als docent ook prettig. Op het moment dat jijzelf én de deelnemers de choreografie beheersen, kun je eigenlijk pas beginnen met het andere grote gedeelte van het lesgeven: mensen beter laten bewegen, inspelen op een bepaald gevoel en mensen een stapje extra laten zetten. Die gedachte vind ik top en dat werkt ook!” 

Dat is heel tof om te horen Mike! Waar moet een goede les aan voldoen volgens jou?

Mike: “In mijn ogen moet een goede les soepel lopen. Als iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen, er voor zichzelf alles uit heeft kunnen halen en plezier heeft beleefd, dan weet ik dat ik het goed gedaan heb. In de meeste gevallen valt de trainingsprikkel vrij snel te behalen. Iemand moe maken is niet heel moeilijk. De kunst is, vind ik, om mensen iets kleins en simpels mee te geven wat maakt dat ze een goed gevoel hebben bij de training en bij mij. Een kleine opmerking of beweging is vaak nét datgene wat iemand onthoudt van zo’n heel uur en wat iemand thuis navertelt.”

Dat is een mooi uitgangspunt! Hoe zie jij het lesgeven in de toekomst voor je?

Mike: “Ik wil vooral nog heel lang heel veel lessen geven. Door vooral heel veel meters te maken wil ik gewoon heel erg goed worden in dat wat ik nu doe. Uiteraard wil ik wel het plezier behouden bij het lesgeven. Ik vind dit echt het leukste onderdeel van mijn werk en ik krijg er iedere keer weer energie van! Of ik nu helemaal stuk ga op de Cycle fiets, of buiten sta in de stromende regen, het is elke keer weer genieten!”

Gesproken als een gepassioneerde sportman! Waar komt die passie vandaan denk je? Heb je nog een bepaald doel voor ogen dat je graag wilt bereiken?

Mike glimlacht en vertelt: “Die is ontstaan door het gewoon mee te maken denk ik. Zoiets ontstaat door het iedere keer te beleven. Als je er eenmaal een gevoel bij hebt, dan behoud je dat en dat breidt je steeds verder uit. Een aantal weken geleden was ik voor het eerst op de Solid Sound Convention in Utrecht. Mijn ultieme doel is daar ontstaan. Ik heb mijzelf het doel gesteld om op een dag ook op zo’n podium te staan en een hele les te geven. Alles klopte daar. Ik vond het echt te gek!”

Dat is een mooi doel Mike! Tot slot: welke tip zou jij willen meegeven aan collega ClubJoy instructeurs en welk advies wil je meegeven aan ondernemers die werken met ClubJoy programma’s?

Mike: “Aan collega instructeurs wil ik vooral het volgende meegeven: wees jezelf! Dat is het enige wat je moet doen, altijd. Anders komt het niet over en heeft niemand er wat aan. Ook jijzelf niet. Tegen ondernemers zou ik willen zeggen: geef leden vooral een goede reden om bij jou te komen sporten, elke dag weer.”