Instructeur in beeld: Andrea Hoks

Voor de rubriek Instructeur in beeld, reisden wij af naar het Zuid Limburgse Brunssum voor een interview met de altijd even energieke Andrea Hoks! Dat lesgeven één groot feest kan zijn, bewijst deze 38-jarige sportvrouw in hart en nieren.  

andrea2

Als jij lesgeeft spat het enthousiasme er werkelijk vanaf! Hoelang geef je al les en welke opleidingen heb je gevolgd?

Andrea: “Dankjewel! Enthousiasme vind ik altijd wel belangrijk tijdens het lesgeven. Dat hoort er gewoon bij. Ik geef inmiddels alweer zeven jaartjes les. Dat is langer dan ik had gedacht, nu ik er zo over nadenk. In 2010 ben ik begonnen met de opleiding AALO Aerobic Docent. Niet veel later heb ik in België de ClubJoy Battle opleiding gevolgd bij Elisabeth en de ClubJoy Power opleiding bij Henri en Ivar. Ik geef onder andere les bij Fitworld Fit & Health Club in Sittard. Daar ben ik intern verder opgeleid door voormalig ClubJoy mastertrainer Mandy van der Put. Mijn enthousiaste lesgeefstijl heb ik aan haar te danken. Zij heeft mij gevormd tot de instructrice die ik nu ben. Stilzitten is niks voor mij. Ik wil mijn vaardigheden continu verder ontwikkelen. Daarom ga ik regelmatig naar conventies en neem ik deel aan specialisatiedagen.”

Het is duidelijk dat stilzitten niks voor jou is. Hoe ben je destijds in het vak gerold?

Andrea lacht en vertelt: “Nou, dat is eigenlijk heel organisch gegaan. Ik was het type sporter dat iedere dag op de crosstrainer stond. Ik maakte er ook altijd een wedstrijdje van voor mijzelf. Het was de uitdaging om altijd sneller te bewegen dan mijn buurman of buurvrouw. Daarnaast trainde ik recreatief en volgde ik fanatiek verschillende soorten groepslessen. Mijn fanatisme bleef niet onopgemerkt, want een medewerker van de sportschool vroeg mij op enig moment of ik geïnteresseerd was in het geven van groepslessen. Die nacht heb ik geen oog dicht gedaan, haha. Het aanbod om groepslessen te geven bleef maar door mijn hoofd spoken. De volgende dag heb ik die vraag beantwoord met een volmondige “JA”. Zo is het eigenlijk begonnen. Ik ben opleidingen gaan volgen en ik werd intern begeleid. Ik kreeg de smaak te pakken en het lesgeven werd eigenlijk steeds leuker. En zeg nou zelf: lesgeven is twee vliegen in één klap. Je bent zelf sportief bezig én je hebt een leuke hobby met benefits.”

Andrea vervolgt: “Het is eigenlijk wel grappig hoe dit zo gegaan is. Mijn broer heeft ook een periode groepslessen gegeven, maar gek genoeg was ik in die periode liever lui dan moe. Ik denk dat mijn passie voor het lesgeven echt is ontstaan door het volgen van de lessen van Mandy. Zij was echt mijn grote voorbeeld als het aankomt op enthousiast lesgeven. Nu vind ik het lesgeven zo geweldig! Zeg nou zelf: hoe mooi is het als jouw deelnemers gemotiveerd zijn en met een glimlach op hun gezicht in jouw les staan!”

Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Andrea: “Het allerbelangrijkste is kennis! Je kunt nog zo enthousiast zijn, maar als de kennis ontbreekt kun je dit ook niet overdragen. Deelnemers zullen dan geen resultaat behalen en dit werkt demotiverend. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Als instructrice wil je volle zalen trekken en dan het liefst gevuld met allemaal rode zweethoofden.

Naast kennis is enthousiasme en vriendelijkheid erg belangrijk. Hoeveel kennis je ook bezit, als die vriendelijke lach en motiverende peptalk ontbreekt, ben je slechts een gewone instructrice. Een goede instructrice wil deelnemers motiveren om tot het naadje te gaan. Daarmee komen we toch weer terug bij die rode zweethoofdjes.”  

Een lesje volgen bij jou staat wel garant voor een hoog calorieverbruik. Welke lessen geef je allemaal?

Andrea glimlacht: “Ik geef ClubJoy Power, Ultimate Fight Workout, BBB, Circuittraining/HIIT en pilates. Dit laatste is een geheel nieuwe uitdaging voor mij, omdat ik op een totaal andere wijze moet motiveren dan dat ik gewend ben. Mijn lesgeefstijl is altijd uitbundig geweest, maar dat kan uiteraard niet bij pilates. Kortom: ik moet me daarbij dus wel aardig inhouden. Ondanks dat vind ik het een superleuke les om te geven. Het blijft iedere les ook een ware uitdaging en ik hoop dat ik het nog lang mag blijven doen.”

 andrea 

Waarom ben je ClubJoy lessen gaan geven en wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met ClubJoy? 

Andrea: “De sportschool waar ik destijds ben begonnen met lesgeven werkte - en werkt nog steeds - met ClubJoy licenties. Zo ben ik er eigenlijk in gerold. Door alle ervaring die ik inmiddels met ClubJoy lessen heb, kan ik niet anders zeggen dan dat het een heel fijn en professioneel concept is. De lessen zijn altijd zeer uitdagend, professioneel en afwisselend. Ik sta er voor 100% achter.”

Wat leuk om te horen! Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je? Heb je nog een bepaald doel dat je graag wilt bereiken?

Andrea: “Zoals gezegd ben ik alweer 38 jaartjes oud. Ik hoop vooral dat ik dit nog lang mag blijven doen en dat mijn spiertjes het nog lang volhouden. Aan mijn enthousiasme zal het inderdaad niet liggen. Daarnaast hoop ik ook een voorbeeld te mogen zijn voor de jonge peepz, als ze mij – op middelbare leeftijd – toch nog zo zien rocken.”

Andrea vervolgt: “Een doel? Nee eigenlijk niet echt. Ik wil gewoon fit blijven en lekker in mijn – strakke – vel blijven zitten, haha. Een beetje definitie is altijd mooi meegenomen, maar ik weet ook goed waar het aan ligt als de spiertjes even minder goed zichtbaar zijn. Die frietjes in het weekend én iets te veel genieten van de calorietjes, het blijft ook zo verleidelijk."

Heb je nog tips voor andere instructeurs?

Andrea: “Ja heb ik. Zorg ervoor dat je de choreografie perfect kent, dat je enthousiast blijft en deelnemers corrigeert tijdens de les. Dat zijn de grote pluspunten van een non-virtuele les.”

andrea1