Instructeur in Beeld: Denise Reinders!

Deze maand plaatsen wij de schijnwerper op de 29-jarige Denise Reinders uit Bergen! Deze beauty geeft al vier jaar lang diverse groepslessen bij Optisport Health Club Bergen. Wij spraken haar tijdens de Solid Sound Convention in Utrecht. Het geheim van haar succes? Dat lees je in dit interview.

Denise

Denise, je gaat zo deelnemen aan de ClubJoy Step work-out. Wat gaaf dat je tijd vrijmaakt voor dit interview! Wij zijn benieuwd naar jouw achtergrond? Wat doe je in het dagelijks leven?

Denise: “In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper en werk ik voor een merkstrategiebureau in Uden. Overdag zit ik veel op mijn billen, ben ik creatief bezig en werk ik mijn ideeën en onderzoeken uit achter een computer. Heel iets anders dan mijn job als groepslesinstructeur!”

Denise vervolgt: “Vroeger had ik wel al veel affiniteit met sport. Ik stak veel tijd in dansen, turnen, tennissen, snowboarden, skiën, rennen en paardrijden. Toen ik een vervolgopleiding moest kiezen had ik de keuze tussen ofwel een commerciële en creatieve opleiding, ofwel een sportgerelateerde opleiding. Destijds adviseerde mijn vader mij vriendelijk om toch voor de eerste keuze te gaan. Met sport was immers niet veel geld te verdienen, haha.”

Het bloed kruipt dan blijkbaar toch waar het niet gaan kan, want je bent nu ook groepslesinstructrice. The best of both worlds! Hoe is dat gegaan?

Denise glimlacht: “Ja dat klopt wel. Daar ben ik heel blij mee! Ik was klaar met mijn studie en verhuisde weer terug naar mijn ouderlijk dorp. Daar wilde ik de sportieve draad weer oppakken, maar als snel bleek dat het paardrijden, tennissen, dansen, turnen e.d. niet meer hetzelfde was als vroeger. Mijn vriendinnen waren verhuisd, ik was zelf een stuk ouder en het niveauverschil was te groot. Ik ging op zoek naar een andere hobby.”

Ben je zo in aanraking gekomen met fitness?

Denise grinnikt en vertelt: “Ik studeerde in Den Bosch en had daar een studentenkamer. Ik was lid van een sportschool en volgde daar ook graag groepslessen. Wij kregen les van een ontzettend leuke - knappe en gespierde - mannelijke instructeur, dat hielp de motivatie ook wel op peil te houden. Nee, zonder gekkigheid: vooral het feit dat je een vast uur in de week een groepsles volgde, zorgde ervoor dat je andere activiteiten daar omheen plande. Je wist gewoon dat je na de les een voldaan gevoel zou hebben. Het was daarom niet meer dan logisch dat ik in Bergen ook weer op zoek zou gaan naar een sportschool met groepslessen in het aanbod.

Die vond ik en daar gebeurde het! Ik vond een sportschool met steplessen op het rooster! Dat was voor mij pure nostalgie en ik merkte dat ik spontaan enthousiast werd. Step is een les waarmee ik héél vroeger, toen ik net een beetje kon lopen, al in aanraking kwam. Mijn moeder volgde altijd steplessen. Als mijn moeder geen oppas kon regelen, nam ze mij gewoon mee. Ik kreeg een eigen step achterin de zaal en daar mocht ik mezelf een uurtje mee zoethouden. Na verloop van tijd stepte ik als klein meisje gewoon mee met de volwassen dames! Best hilarisch als ik er zo aan terugdenk, maar ook superleuk!

In Bergen ging ik daarom ook weer steplessen volgen. In het begin was dat nog BodyStep van Les Mills. Dat had ik onwijs snel onder de knie en ik werd vaker als voorbeeld genoemd door de instructrice, wanneer deelnemers het moeilijk vonden om de les in spiegelbeeld te volgen. Uiteindelijk werd ik gevraagd om in te vallen voor een instructrice die met zwangerschapsverlof ging. De sportschool had geen back-up voor zo’n lange periode en ze zagen in mij veel potentie als instructeur.

Stiekem had ik daar al een beetje op gehoopt. Het leek mij zo gaaf om die les te mogen geven! Daarnaast had ik ook weleens smoesjes voor mezelf om niet te gaan sporten als ik bijvoorbeeld moe was na een drukke dag op het werk. Als ik les zou geven had ik een echte stok achter de deur. Toen ze mij vroegen om les te geven zei ik zonder twijfel en volmondig ‘JA!’. Inmiddels geef ik al bijna vier jaar les en geef ik drie verschillende lessen: ClubJoy Step, ClubJoy Power en ClubJoy Cycle.”

Wat een ontzettend leuk verhaal Denise! Je hebt al aardig wat ervaring opgedaan, zowel als deelnemer als in de rol van instructeur. Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Denise: “Veel instructeurs zeggen dat het vooral om de funfactor gaat. Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. De basis ligt wat mij betreft bij volledige kennis van de choreografie, het duidelijk en logisch uitleggen van een beweging of combinatie, het op tijd cueën, en tijdens een nummer het verloop van de track over kunnen brengen op je deelnemers. Heb je dit niet onder de knie, dan kunnen er lichte irritatiepuntjes ontstaan bij je deelnemers. Dit weet ik uit eigen ervaring. En dat is niet goed. Maar een echte goede les is zoveel meer dan dat! Een echte goede instructeur weet je te enthousiasmeren, te motiveren en laat je grenzen verleggen. Dat kan op verschillende manieren. Dat zijn mijn sterke punten.”

Dat is een mooie omschrijving! Wat vind je van onze ClubJoy programma’s?

Denise: “Ik vind met name ClubJoy Step echt ontzettend goed vergeleken met bijvoorbeeld de BodyStep van Les Mills. Toen op onze club de overstap werd gemaakt, hadden veel instructeurs een vooroordeel. Ik was oprecht enthousiast! Er zit zoveel meer variatie in het ClubJoy Step programma! Dat is echt geweldig en dat maakt de factor FUN echt kloppend bij het programma! 

ClubJoy Power is telkens toch weer verrassend, ook al komen de meeste bewegingen altijd weer terug. Het sterke van ClubJoy Power zit denk ik in de ontzettend goede muziekkeuze en de daarbij logische tempowisselingen die aansluiten op het verloop van de muziek. Dit programma is erg toegankelijk en dat is ook bij ons op de club te merken. Iedere maandagavond staan er in mijn les zo’n 25 man!”

En ClubJoy Cycle is gewoon heerlijk! Heerlijk hardcore fietsen, zweten en genieten van de muziek. Iedere keer weer, ook al blijft de circulatiebeweging van je benen altijd een vast gegeven. Toch zijn de lessen iedere keer weer verrassend en geven ze telkens weer nieuwe trainingsprikkels!”

Dat is altijd leuk om te horen Denise! Je bent een veelzijdig instructrice. Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Denise glimlacht en vertelt: “Ik hoop het lesgeven nog heel lang te kunnen combineren met mijn huidige baan als grafisch ontwerper. Het is voor mij een echte uitlaatklep na een dag brainstormen, zitten op een bureaustoel en gefocust zijn op mijn beeldscherm.

Verder hoop ik dat er nog een keer een vergelijkbaar programma komt als BodyAttack van Les Mills. Ik merk dat bijvoorbeeld de ClubJoy Step voor mensen als hoogdrempelig wordt ervaren. Een uitdagend cardioprogramma waarvan de oorsprong ergens vanuit aerobics komt in combinatie met krachtoefeningen is waar ik op hoop!

Daarnaast heb ik stiekem de ambitie om ooit professioneel voor ClubJoy Step of ClubJoy Power iets te mogen betekenen.”

Denise5

Dat klinkt al hartstikke mooi en zeg nooit nooit. Heb je nog een speciaal doel dat je graag wilt bereiken?

Denise: “Het is mijn doel om de steplessen voller te krijgen. Ik ben begonnen met het initiatief van “beginners lessen”. Ik merk dat mensen het heel vervelend vinden om in een groep “te falen”. Dat is volkomen normaal. Geen enkel programma kun je in een keer foutloos volgen als nieuwe deelnemer. Alleen valt een foutje in een steples nu eenmaal veel meer op als in een les als ClubJoy Power of ClubJoy Cycle. Nieuwe deelnemers geven na één keer proberen al snel op, omdat ze denken dat ze het toch nooit zo goed kunnen als de rest.

Het doel van de beginnerslessen is startende deelnemers de basis te leren en het gevoel te geven dat zij een voorsprongetje hebben ten opzichte van de “gewone steppers”. Die voorsprong krijgen ze omdat ik deze les al twee weken voor het nieuwe kwartaal start. We nemen rustig de tijd voor lastigere passen die in de komende kwartaalrelease voorkomen.” 

Een mooi en slim initiatief Denise! Waar komt die passie voor het lesgeven vandaan, denk je?

Denise: “Ik denk dat dit bij mij een combinatie is van een aantal factoren. Ik sport zelf heel graag. Ik voel me er ontzettend goed door en dat gevoel neem ik van de sportschool ook weer mee naar huis. Daarnaast is het ‘in the picture’ staan niet voor iedereen weggelegd, terwijl dit wel aan de orde is wanneer je lesgeeft. Ik voel me op die plek juist ontzettend thuis. Dat komt denk ik doordat ik van jongs af aan al op het podium heb gestaan. Vroeger als solo danseres en later als zangeres in een aantal bands. Dus kom maar op met die schijnwerpers! Tot slot vind ik het ook ontzettend gaaf om samen met mensen te sporten en ze tegelijkertijd te motiveren en te enthousiasmeren. Het blijft een heel tof gevoel geven als je ziet dat mensen in jouw les, door jouw aanmoediging, toch nog net die laatste vier squats extra diep zakken.”


Je hebt al aardig wat tips gegeven, maar heb je nog een paar gouden tips voor jouw collega instructeurs?

Denise: “Ow ja dat heb ik wel. Ik gaf het al eerder aan: zorg ervoor dat je de basis kunt dromen! Voorkom dat deelnemers zich ergens aan kunnen storen. Wees niet te veel met jezelf bezig, maar sta juist open naar anderen. Probeer niet om een andere instructeur te kopiëren, maar zoek naar je eigen identiteit en zorg ervoor dat wat je zegt, en op welke manier je iets zegt, klopt bij jou als persoon en bij het gevoel van de track. Laat af en toe ook zien dat ook jij het aan het einde van een track zwaar hebt en dat je hetzelfde verzuurde gevoel met je deelnemers deelt. Probeer dat om te zetten naar iets positiefs! Straal tijdens je les en geniet! Klopt dit alles? Dan heb je naar mijn idee jouw succesformule te pakken: jouw deelnemers hebben plezier, verleggen hun eigen grenzen en komen uiteindelijk zelfs speciaal voor jou naar de les! Dat is puur genieten.”

Denise4

 

Dat zijn mooie woorden om mee af te sluiten Denise. Hartelijk dank voor jouw medewerking aan dit interview!