Instructeur in Beeld: Kees Ardon

Deze maand in Instructor in Beeld: Kees Ardon! ClubJoy Cycle lovers, eat your heart out, want deze doorgewinterde sportman weet precies hoe een indoor cycling les in elkaar moet zitten. Met ruim tien jaar ervaring trekt hij op 50-jarige leeftijd wekelijks volle zalen. Hoe hij dat doet, lees je in dit exclusieve interview met hem.

Kees2

Wat leuk dat je hieraan wilt meewerken Kees! Het bijzondere is dat je oorspronkelijk niet uit de sportbranche komt. Wat is jouw achtergrond en wat is jouw eigenlijke day job?

Kees: “Ja dat klopt inderdaad. Voordat ik spinninglessen ben gaan geven, was ik eigenlijk niet actief in de sportbranche. In het dagelijks leven ben ik coördinator van een werkvoorbereidingafdeling bij de grootste staalbouwer van Nederland. Dat ik instructeur ben geworden berust eigenlijk op puur toeval. Ik volgde al zes jaar spinninglessen bij SGZ Sport & Wellness in Zevenbergen, voordat ik daar les ben gaan geven. In die tijd ben ik uiteraard wel opleidingen gaan volgen. Destijds heb ik de opleidingen AALO Cycle Docent & AALO Cycle Master met succes afgerond. Inmiddels heb ik alweer zo’n tien jaar werkervaring bij SGZ als ClubJoy Cycle instructeur, waar ik momenteel nog steeds twee uur in de week lesgeef. Daarnaast ben ik medeorganisator van diverse spinningmarathons voor het goede doel. Deze marathons organiseer ik dan bij SGZ. Naast mijn activiteiten bij SGZ, geef ik ook nog één uur per week les bij een andere club.”

Wat een interessante combinatie. Mogen we hieruit concluderen dat je bent gaan lesgeven uit pure passie voor indoor cycling?

Kees: “Zo zou je het kunnen stellen. Dat ik uiteindelijk ben gaan lesgeven is echt puur toeval. Eind 2007 stelde Piet de Jong – destijds eigenaar van SGZ – de vraag of ik het leuk zou vinden om de lessen te gaan geven. In eerste instantie dacht ik dat het niets voor mij zou zijn, maar omdat ik wel van een uitdaging houd, heb ik na enkele dagen bedenktijd toch de stap gezet. En nu, zo’n tien jaar later, kan ik niet meer zonder! Het is een onderdeel van mijn leven geworden. Dat gaat ook nooit meer uit je lichaam denk ik.” 

Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Kees: “Een goede les is een les waaraan mensen met plezier deelnemen en ook telkens weer voor terugkomen. Een les waaraan iedereen op zijn eigen niveau en intensiteit kan meedoen en  zijn eigen individuele doel kan bereiken.”

Dat zeg je mooi en to the point! Welke lessen geef je zelf allemaal?

Kees: “Zelf geef ik ClubJoy Cycle. Daarnaast geef ik ook eigen lessen, waarbij ik de opbouw van ClubJoy Cycle als leidraad hanteer. De opbouw daarvan is gewoon TOP! Het leuke is dat de nummers die ikzelf gebruik voor mijn eigen lessen, soms later terugkomen in ClubJoy Cycle. In het nieuwe jaar ga ik ook nog een nieuwe les geven bij SGZ: HIIT Cycling.” 

Dat is nog eens leuk om te horen! Waarom ben je ClubJoy lessen gaan geven?            

Kees lacht en vertelt: “Eerlijk gezegd ben ik ClubJoy Cycle gaan geven omdat SGZ ClubJoy lessen aanbiedt. In de tijd dat ik startte als instructeur, bood SGZ twee verschillende gestandaardiseerde spinninglessen aan. Uiteindelijk zijn we met bijna alle groepslessen overgestapt naar ClubJoy, waardoor voor de spinninglessen alleen ClubJoy Cycle overbleef. Dat is een prima keuze geweest hoor.”

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met ClubJoy?

Kees denkt na en vertelt: “Dat moet ergens in 2003 geweest zijn toen ClubJoy Cycle voor het eerst binnen SGZ geïntroduceerd werd. Ik was gelijk fan van het programma. Enerzijds door de oefeningen en anderzijds omdat de muziek die voor ClubJoy Cycle gebruikt werd mij erg aansprak. Vooral de freezings zijn mijn favoriete onderdeel.”

Wat vind je van de ClubJoy programma’s?

Kees vertelt met een knipoog op het eind: “Eigenlijk kan ik alleen goed oordelen over het programma ClubJoy Cycle. Andere programma’s geef ik niet. ClubJoy Cycle vind ik SUPER! Prima opbouw en lekker afwisselende, leuke en inspirerende muziek, al mogen er van mij wel iets stevigere rocknummers in zitten.”

Dat is altijd leuk om te horen Kees! Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Kees schiet in de lach en vertelt: “Dat is een goeie vraag! Ik heb zo’n vijf tot zes jaar geleden eens geroepen dat ik zou stoppen met lesgeven op het moment dat ik vijftig zou worden. Daar denk ik nu – nu dat punt bereikt is - toch anders over! Het is te verslavend om er zomaar een punt achter te zetten, dus ik ga gewoon door met lesgeven zolang ik er plezier in blijf houden. Voor mijn gevoel kan ik gewoon niet meer zonder.”

Dat klinkt niet verkeerd. Heb je nog een doel dat je graag wilt bereiken?

Kees: “Het is mijn doel om de passie die ik heb voor spinning, over te brengen op de deelnemers in mijn lessen. Nieuwe deelnemers krijgen bij hun eerste deelname dan ook een duidelijke uitleg over de bike set-up, de techniek, de opbouw van een les en hoe ze de les het beste kunnen indelen. Mijn algemene doel is dat deelnemers zich vrij voelen in mijn les. Ik spoor ze dan ook graag aan om even lekker een stukje mee te zingen (dat doe ik zelf ook, haha). Sing like nobody is listening!“

Wij krijgen spontaan zin in het volgen van één van jouw lessen! Waar komt de passie voor indoor cycling lessen vandaan?

Kees glimlacht: “Ik ben gewoon niet zo van het trekken aan en duwen tegen gewichten. Het moet voor mij lekker dynamisch zijn. Lekker de interactie met je deelnemers opzoeken, ervoor zorgen dat ze een onderdeel van je les worden en niet uitsluitend deelnemer zijn. Ik geef in elke les dan ook 100% van mijzelf. Dit verlang ik uiteraard ook van mijn deelnemers, maar daarbij laat ik iedereen wel in zijn waarde. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau.”

Heb je nog tips voor andere instructeurs?

Kees: “Impress yourself, inspire others! Blijf vooral jezelf en straal plezier uit! Dit reflecteer je dan vanzelf op jouw deelnemers.”

 

Kees3