Instructeur in beeld: Sandy van Riel

Graag laten wij jou kennismaken met deze powervrouw pur sang: Sandy van Riel! De 35-jarige Brabantse is naast groepslesinstructrice tevens financieel manager bij een notariskantoor in Den Bosch. Wij mochten haar interviewen voor deze bijdrage van Instructeur in beeld.

Je bent enige tijd geleden geswitcht van baan om op die manier groepslessen te kunnen geven. Jouw passie voor het lesgeven staat daarmee wel buiten kijf. Kun je hier iets meer over vertellen?

Sandy

Sandy: “Zeker. Voorheen heb ik als accountant gewerkt bij een accountancy kantoor. Dit was een baan die in het geheel niet te combineren viel met het lesgeven. Omdat ik lesgeven zo ontzettend leuk vind om te doen, heb ik ervoor gekozen om te wisselen van baan. Ik wilde het lesgeven gewoonweg niet opgeven. Nu werk ik als financieel manager bij een notariskantoor in Den Bosch en kan ik daarnaast toch mijn lessen blijven geven. Dat klinkt als twee zeer uiteenlopende werelden, maar de afwisseling tussen een kantoorbaan overdag en het lesgeven in de avonden en in het weekend, maakt het juist ontzettend leuk.”

 

“Op dat moment heb ik serieus meerdere malen gedacht: dit leer ik nooit!”

 

Wat een moedige keuze! Een instructrice pur sang! Hoelang geef je momenteel al les en kun je vertellen hoe het voor jou allemaal is begonnen?

Sandy glimlacht: “Ik ben drie jaar geleden begonnen met het geven van groepslessen. Sam, de eigenaar van Entertrainment Factory in Made, vroeg mij destijds of ik het zag zitten om groepslessen te gaan geven. Eerlijk gezegd had ik daar nooit eerder over nagedacht. Het heeft ook nog wel een jaar geduurd voordat ik daadwerkelijk op het podium ben gaan staan. Ik heb altijd gedacht dat ik zoiets nooit zou kunnen. Ik ben gestart met de Aerobics opleiding bij de AALO. Op dat moment heb ik serieus meerdere malen gedacht: dit leer ik noooooit! Toch ben ik superblij dat ik er toch mee door ben gegaan. Ik zou het nu echt niet meer willen missen. Het geeft zo ontzettend veel energie om voor een groep te staan en gewoon te doen wat je superleuk vindt! Sport is altijd al wel heel belangrijk geweest in mijn leven, maar op deze manier is het mij zelfs gelukt om van mijn hobby een gedeelte van mijn werk te maken. Wat wil je nog meer?!”  

Dat klinkt zeker niet verkeerd! Waar komt jouw passie voor het lesgeven vandaan? 

Sandy: “Mijn interesse voor groepslessen bestaat eigenlijk pas een jaartje of zes. Voorheen trainde ik eigenlijk alleen in de fitness zone en kwam het niet in mij op om überhaupt groepslessen te gaan volgen. Dit veranderde toen mijn zusje mij een keer over had gehaald om mee te doen met een Zumba les. Daar moest ik eerlijk gezegd toch echt even over nadenken, haha. Gelukkig heeft ze mij toch zover gekregen en sindsdien ben ik verkocht. Het uur vloog werkelijk voorbij, in tegenstelling tot een uurtje op de crosstrainer dat na vijf minuten al aardig verveelt. Vanaf dat moment ben ik steeds meer verschillende soorten groepslessen gaan volgen en nu sta ik zelf op het podium.” 

Wat een verrassend verhaal! Welke lessen geef je momenteel?

Sandy vervolgt: “Momenteel geef ik uiteenlopende lessen. Ik geef onder andere ClubJoy Power, Zumba, Functional HIIT en BRN. Van de ClubJoy programma’s geef ik eigenlijk alleen ClubJoy Power. Dit heb ik altijd al een supergaaf programma gevonden en ik heb deze les altijd graag willen geven. Ik heb destijds dan ook meteen de opleiding tot ClubJoy Power instructrice gevolgd.” 

Een leuke combinatie, dans, aerobics en kracht. Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met ClubJoy programma’s en wat vind je van deze lessen? 

Sandy vertelt enthousiast: “De eerste keer dat ik een les van ClubJoy heb meegemaakt was tijdens een Solid Sound Convention. Dat was natuurlijk een fantastische ervaring! Heel gaaf om een les te volgen met zoveel sportfanatiekelingen bij elkaar. Zoals gezegd geef ik eigenlijk alleen ClubJoy Power. Dit vind ik echt een supergaaf programma. Daarom ben ik deze les ook gaan geven. Over het algemeen heeft het programma altijd leuke muziek en een goede choreografie. Wat ik bijzonder vind, is dat toch iedere keer weer net iets andere oefeningen verzonnen worden, die toch altijd wel redelijk uitdagend zijn voor zowel de deelnemers als voor mijzelf.”

Sandy 1

Leuk om te horen Sandy! Als ik jou vraag waar een goede les volgens jou aan moet voldoen, wat zou je dan zeggen? 

Sandy: “Een goede les is volgens mij een les waaraan mensen met plezier deelnemen. Waaraan iedereen op zijn eigen niveau en intensiteit kan meedoen en waarmee iedereen zijn eigen individuele doel kan bereiken. Dat doel kan variëren van afvallen, conditie opbouwen en strakker worden, tot meer spiermassa opbouwen. Uiteraard kan het volgen van een groepsles ook gewoon fungeren als een gezellig avondje weg.” 

 

“Mijn overkoepelend doel: gewoon zoveel mogelijk dingen doen waar je gelukkig en blij van wordt!"

 

Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je? Heb je nog een speciaal doel dat je wilt bereiken?

Sandy: “Lesgeven in de toekomst? Gewoon lekker blijven doen! Het is mijn doel om zoveel mogelijk mensen te motiveren om gewoon lekker te sporten, te bewegen en gezond bezig te zijn. Daarnaast heb ik nog een persoonlijk doel, dat buiten de wereld van groepsfitness ligt. Ik zou graag een keer willen deelnemen aan een bodyfitness wedstrijd. Ook wil ik graag nog mijn Fitnesstrainer A diploma behalen. Nu ik er zo over nadenk heb ik nog genoeg doelen te behalen en waarschijnlijk heb ik tegen die tijd ook wel weer een paar nieuwe doelen gesteld, haha. Mijn overkoepelend doel: gewoon zoveel mogelijk dingen doen waar je gelukkig en blij van wordt!” 

Mooie woorden! Heb je nog tips voor andere ClubJoy instructeurs?

Sandy: "Zeker! Maak van elke les een feestje. Share the fun, share your passion!"