Instructor in Beeld: Andres van den Ham

Voor deze bijdrage van Instructor in Beeld bezochten wij Andres van den Ham, Teamleider Fitness bij Optisport Health Club Soest. Een down-to-earth, ervaren allround instructeur die is opgeleid door niemand minder dan Maaike Parrel. Andres kent het klappen van de lesgeefzweep als geen ander. In dit interview legt hij onder andere uit waar een goede les volgens hem aan moet voldoen.

Vietnam

Leuk dat je openstaat voor dit interview Andres. Je werkt fulltime in de sportbranche. Kun je iets vertellen over jouw achtergrond? Hoe ben je in de wereld van het lesgeven beland?

Andres: “Zeker. Als kind deed ik al aan voetbal en tennis. Het was mijn droom om voetbaltrainer te worden en daarom besloot ik een sportopleiding te volgen, dat was het CIOS in Haarlem. Al snel ontdekte ik dat het heel moeilijk zou worden om in de voetbalwereld professionele teams te mogen trainen. De doorgroeimogelijkheden in de voetbalwereld kwamen niet overeen met mijn ambities. Ik was zestien jaar oud toen ik besloot om me meer te gaan richten op fitness. De nadruk lag destijds meer op fitnessbegeleiding en niet zozeer op groepsfitness. Toch heb ik op het CIOS ook de opleiding tot aerobic instructeur gevolgd bij Maaike Parrel. Zo leerde ik onder meer hoe ik een freestyle BodyShape les moest geven. In 2010 kreeg ik voor het eerst een vaste BodyShape les die ik mocht gaan geven. Zo ben ik eigenlijk in aanraking gekomen met groepsfitness."

Altijd leuk om te zien hoe iemand vanuit een droom kiest voor een sportopleiding en dan toch op een iets andere, maar wel succesvolle, weg belandt. Hoe ben je in aanraking gekomen met ClubJoy?

Andres: “In de tijd dat ik begon met lesgeven werkte Optisport nog met lessen van Les Mills. Ik heb in die tijd de opleidingen tot BodyPump, BodyBalance en CXWORX instructor gevolgd en die lessen ben ik ook gaan geven. In 2014 is Optisport overgestapt naar ClubJoy en sindsdien geeft ik ClubJoy Yoga, ClubJoy Power en ClubJoy Core. Soms geef ik ook ClubJoy Cycle, maar dat doe ik eigenlijk alleen als mijn collega vervanging nodig heeft. Naast de ClubJoy lessen geef ik ook nog BRN. Dit is ook echt een hele toffe les! Eigenlijk geef ik alle soorten groepslessen, alleen geen Zumba, haha. Ik mag dan wel Colombiaanse roots hebben, die heupbewegingen zijn niet echt mijn ding.”

Je geeft aardig wat ClubJoy lessen! Wat vind je van de programma’s?

Andres: “De ClubJoy lessen vind ik supertof! Ze steken goed in elkaar. De choreo’s zijn niet te complex en de oefeningen zijn goed uitvoerbaar. Dat zorgt ervoor dat een les goed over te brengen is op de deelnemers. Als instructeur kun je daardoor veel beter focussen op een goede uitvoering van de technieken. Het is overigens ook prettig instuderen voor de instructeurs. Wat ik erg prettig vind aan de ClubJoy programma’s is dat gebruik wordt gemaakt van herkenbare muziek. Dat maakt het extra leuk als je een keer een plaatje op de radio hoort, die ook in één van de programma’s wordt gebruikt. Wat ook erg prettig is aan ClubJoy als organisatie, is dat de trainers en de accountmanagers allemaal erg toegankelijk zijn. De trainers staan altijd open voor een praatje en de accountmanagers proberen altijd met je mee te denken. Dat is wel echt de kracht van ClubJoy!”

Wat leuk om te horen Andres! Welke lessen zijn populair bij Optisport Soest?

Andres: “Van de ClubJoy lessen is ClubJoy Yoga erg populair. Onze leden zijn over het algemeen iets ouder en die geven de voorkeur aan Body&Mind lessen. Daarom bieden wij sinds kort in de middaguren ook een ClubJoy Yoga Xpress work-out aan. Het is nog even aankijken hoe zich dat ontwikkelt.Toch zien wij dat de laatste tijd ook steeds meer jongeren de weg naar de sportschool vinden. Op de tweede plaats komt daarom denk ik wel ClubJoy Power. Dat is ook wel een drukbezochte les. Van de niet-ClubJoy lessen is BRN wel echt een hit!”

Een iets lastigere vraag: waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Andres: “Oef, ja dat is een goede vraag. Ik denk dat de sfeer rondom een les erg belangrijk is. De sociale interactie voorafgaand aan, tijdens en na de les is erg belangrijk. Voorafgaand aan een les nieuwkomers op hun gemak stellen is wel iets dat erbij hoort. Iedereen moet zich welkom en prettig voelen in een les. Tijdens de les is sfeer ook ontzettend belangrijk. Het meetellen, meezingen, kortom het motiveren van deelnemers hoort er zeker bij. Het is altijd een uitdaging om bij iedereen een glimlach op het gezicht te toveren. Wat ik ook erg belangrijk vind, is dat deelnemers allemaal voldoende aandacht krijgen. Ik maak met iedere deelnemer een paar keer contact tijdens een les. Dat kan met een glimlach zijn, met het geven van een compliment, even een duimpje omhoog, of misschien met een technische correctie. Interactie met de deelnemers is erg belangrijk. Het geeft vertrouwen als deelnemers weten dat je oog hebt voor hun techniek. Een gezonde dosis humor is ook wel belangrijk. Zelfspot wil het altijd wel goed doen. Motiveren is belangrijk, maar als instructeur moet je er dan wel weer voor waken dat het geen one-man-show wordt.”

Andres vervolgt: “Welk trainingsgewicht door de instructeur gekozen wordt vind ik dan weer minder belangrijk. Het gaat erom dat de instructeur altijd het correcte plaatje laat zien op het gebied van techniek. Een instructeur heeft daarentegen wel een voorbeeldfunctie, dus in die zin moet een instructeur wel fitheid uitstralen. Een instructeur moet representatief zijn voor het lesprogramma dat hij of zij geeft.”

Dit had zo uit de opleidingsmanual kunnen komen! Mooi omschreven. Heb je zelf nog een ultieme droom op het gebied van lesgeven?

Andres: “Dat is een goede vraag. Ik ben wel iemand die van dag tot dag leeft en niet te veel nadenkt over toekomstplannen. Misschien dat ik ooit een keer clubmanager kan worden. Dat lijkt mij wel erg leuk. Nu ik er meer over nadenk, wat ik wel altijd graag doe is reizen samen met mijn vriendin. Dan heb ik het niet over een vakantie waarbij je twee weken lang in een all-in resort verblijft, maar over verre reizen naar Mexico, Vietnam of Sri Lanka. Het lijkt mij wel echt heel gaaf als ik op een dag in het buitenland een sportschool of duikschool kan openen of wellicht samen met mijn vriendin daar een yoga resort kan opzetten.”

Nou Andres, dat klinkt niet verkeerd! Heb je nog een gouden tip voor instructeurs?

Andres: “Ja heb ik. Altijd jezelf blijven, ga nooit iemand kopiëren. Nog belangrijker dan dat is dat je altijd plezier blijft houden in dat wat je doet. Dat maakt je succesvol.”

 Club Power Zwolle