Instructor in Beeld: Juryan Overbeek

Deze maand interviewden wij de 36-jarige Juryan Overbeek uit Friesland. Met ruim vijftien jaar lesgeefervaring weet Juryan precies hoe je een uitstekende groepsles moet opbouwen. Passie, discipline, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn sleutelwoorden die één-op-één van toepassing zijn op Juryan. Lees zijn bijzondere verhaal in dit interview.

 Juryan3

Juryan, wat leuk dat je meewerkt aan dit interview. Je geeft ruim vijftien jaar les. Wat is jouw achtergrond?

Juryan: “In 2001 ben ik afgestudeerd aan het CIOS met specialisatie turnen. Als klein keuzevak had ik gekozen voor dans en aerobics. Tijdens mijn periode op het CIOS werd mijn interesse voor het dansen alsmaar groter. Daarom heb ik diverse audities gedaan, onder andere bij de Theaterschool in Amsterdam. Ik werd aangenomen voor de Jazz-Musical opleiding. Helaas raakte ik binnen het eerste jaar geblesseerd, waardoor een toekomst als danser helaas niet meer mogelijk was. Het eerste jaar heb ik wel afgerond en ben vervolgens weer teruggegaan naar Friesland. Hoewel professioneel dansen niet meer mogelijk was, zat het dansen/bewegen uiteraard nog in mijn lijf. Ik ben gaan werken voor de sportschool waar ik destijds ook stage had gelopen. Daarnaast werd ik gevraagd om het team te versterken op een sportschool die nog volledig opgestart moest worden. Op beide sportscholen geef ik nog steeds les.”

Van turnen en professioneel dansen naar lesgeven. Hoe is die interesse voor het lesgeven ontstaan?

Juryan vertelt met een knipoog: “Tijdens mijn stage voor het CIOS kreeg ik al snel mijn vaste lesuurtjes op de maandagochtend. Hoewel mijn hoofdvak turnen was, merkte ik dat ik het geven van groepslessen ook erg leuk vond. Ik haalde meer voldoening uit het lesgeven op de sportschool. Het voordeel is dan ook dat je zelf actief blijft, haha.”

Komt jouw passie voor groepslessen ook vanuit jouw dansachtergrond?

Juryan: “Dat is absoluut waar. Vanuit mijn passie voor dans is zeker ook de wens ontstaan om deze passie door dit te willen geven aan mensen die ook van dansen/bewegen houden. Door het enthousiasme en positieve reacties van de mensen is de liefde voor het lesgeven gegroeid. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben als lesgever.”

Juryan1

Je hebt een hele brok lesgeefervaring. Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Juryan: “Ten eerste moet de les goed in elkaar zitten en duidelijk zijn voor de mensen. Ik vind het heel belangrijk dat de lesgever zichzelf blijft en geen ‘act’ opvoert. Energie en enthousiasme spelen daarnaast een hele belangrijke rol voor een goede les. Enthousiasme straal je uit door te doen wat je leuk vindt.”

Welke lessen geef je allemaal?

Juryan: “ClubJoy Yoga, pilates, aerobics, steps en shape-lessen. Op ClubJoy Yoga na geef ik eigenlijk allemaal freestyle lessen. Naast het geven van de groepslessen op de sportschool, geef ik ook nog twee avonden les bij de turnvereniging (turnen, steps en circuittraining). Verder maak ik choreografieën voor veel vloeroefeningen binnen de vereniging. Naast het geven van deze lessen probeer ik zelf nog actief te blijven binnen het dansen, fitness, turnen en tissue (lucht acrobatiek). Ik vind het belangrijk om naast alle output ook dingen voor mijzelf te blijven doen.”


Dat klinkt als een actief leven! Waarom ben je ClubJoy lessen gaan geven? 

Juryan: “Binnen de sportschool werd de vraag naar yoga groter. Omdat ik yoga een hele specifieke les vind, wilde ik deze niet freestyle gaan geven. Ik heb wat losse lessen gedaan om te kijken hoe een ClubJoy Yoga les in elkaar zat. De opbouw van de les is goed, duidelijk en toegankelijk voor iedereen. Zelf haal ik veel rust uit de lessen. Vaak zijn we gewend om altijd druk te zijn. We hebben allemaal een actief schema. ClubJoy Yoga dwingt mij als lesgever ook om terug te gaan naar de rust.”

Dat is helemaal waar! Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met ClubJoy?

Juryan: “Tijdens de Solid Sound Convention deed ik regelmatig met ClubJoy lessen mee. Vaak waren dit losse lessen. Vanwege mijn dansachtergrond ligt mijn voorkeur vaak bij freestyle lessen, omdat ik mijn creativiteit er in kwijt kan. Pas bij de ClubJoy Yoga cursus kwam ik inhoudelijk in aanraking met ClubJoy. Ik leerde de visie, opbouw en het concept.”

Juryan+Ellie

Wat vind jij als echte freestyler van de ClubJoy programma’s?

Juryan glimlacht en vertelt: “De lesprogramma’s zijn gevarieerd, uitdagend en energiek. Voor iedere sporter zitten er wel één of meerdere programma’s bij waar hij/zij alles uit kan halen.”

Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Juryan: “Aangezien wij als lesgevers altijd fysiek bezig zijn met ons lichaam, is het mijn streven om het lesgeven en mijn gezondheid in balans te houden. Ik sluit zeker niet uit om in de toekomst andere ClubJoy programma’s te gaan geven. Momenteel geef ik dertien uur in de week groepslessen, gecombineerd met vier dagen op kantoor. Deze afwisseling vind ik heel fijn om te doen. Ik hoop dit nog voor lange tijd vol te kunnen houden.”

Heb je een doel dat je graag wilt bereiken?

Juryan lacht: “Ik heb geen specifieke doelen. Ik pak bijna alles aan wat op mijn pad komt.”

Just go with the flow. Mooi hoor! Heb je nog tips voor andere instructeurs?

Juryan: “Dat heb ik wel. Blijf dicht bij jezelf. Blijf dat doen waar jouw hart ligt. Als je merkt dat je geen voldoening meer haalt uit een bepaalde les, zorg er dan voor dat je dit anders kan invullen. Door te doen wat jij leuk vindt, blijf je dit uitstralen naar de klanten en krijg je deze energie terug.”

 

Dat zijn hele waardevolle tips Juryan! Bedankt voor dit interview.