Instructor in Beeld: Lianne Kuiper

Deze maand in In Beeld: de 30-jarige Lianne Kuiper, groepsfitness instructrice bij Fysiofit Veenstade in het Gelderse Vaassen. Deze dame heeft energie voor tien! Naast haar fulltimebaan als Facility Services Executive, geeft zij al ruim 3,5 jaar groepslessen. Hoe zij dat allemaal doet, lees je in dit interview.

Lianne 1

Lianne, wat leuk dat we jou mogen interviewen. Wij zijn benieuwd naar wie jij bent. Wat is bijvoorbeeld jouw opleidingsachtergrond? 

Lianne: “In 2010 ben ik afgestudeerd voor mijn HBO Hoger Hotel Onderwijs opleiding. Ik ben gelijk daarna fulltime gaan werken. Momenteel werk ik fulltime als Facility Services Executive bij één van de grootste uitzenders van Nederland. Een ontzettend leuke, diverse baan. Ik ben echter niet goed in stilzitten en heb tijdens de eerste jaren van het werken, nog wat extra gewerkt bij een grandcafé in het dorp. Omdat dit, naast fulltime werken, echter best wat impact had op mijn sociale leven, heb ik het vervangen voor een gezondere hobby: sportlessen geven! Ik geef nu drie lessen in de week bij Fysiofit Veenstade. Twee uur ClubJoy Power, één uur ClubJoy Core.

Fysiofit Veenstade in Vaassen is een sportschool waar sporters zeven dagen per week terecht kunnen. Het biedt een ruimte waar je zelf vrij kunt fitnessen, maar er is ook een mogelijkheid tot het volgen van groepslessen. Het aanbod van groepslessen is divers, waarbij er twee ClubJoy groepslessen worden aangeboden: ClubJoy Power en ClubJoy Core.

Eén van de krachten van Fysiofit Veenstade is dat er nauw wordt samengewerkt met de fysiotherapeuten van Therapiecentrum Veenstade. Dit betekent dat er bijna altijd een (sport)fysiotherapeut aanwezig is die je tijdens het sporten kunt aanspreken. Daarnaast biedt het een gemoedelijke omgeving voor alle soorten mensen: jong, oud, groot, klein, dik, dun, met fysieke klachten, fitte sporters in de kracht van hun leven, iedereen is welkom en voelt zich welkom.”

Stilzitten is inderdaad niet aan jou besteed zo te zien! Vanwaar de keuze om als bijbaan te gaan lesgeven? 

Lianne glimlacht en vertelt: “Circa tien jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met BodyPump. Ik werd door een collega meegenomen naar de sportschool en was direct enthousiast over het programma. Ik kreeg er onwijs veel energie van en merkte al snel dat ik fitter werd.

In de tussentijd ben ik een aantal keer van sportschool gewisseld en zo belandde ik ongeveer zes jaar geleden bij Fysiofit Veenstade.

In de tijd dat ik daar startte met sporten, was er nog geen gestandaardiseerd programma, maar werd er ‘uit de losse pols’ BodyPump gegeven. Leuk, maar ik werd vooral enthousiast toen de club besloot om ClubJoy Power toe te voegen aan het lesrooster. Ik volgde de lessen trouw tweemaal per week.

Het leek mij al tijden ontzettend leuk om zelf lessen te gaan geven. Toen ik gevraagd werd of ik vaste invaller wilde worden, was ik dan ook direct enthousiast. Na ruim een jaar als vaste invaller te hebben lesgegeven, werd mij aangeboden om de opleiding van ClubJoy te volgen. Deze kans heb ik dan ook direct aangegrepen. Technisch gezien had ik al aardig wat kennis en ervaring, maar met name het doseren van lesgeefinformatie, het opbouwen in lesgeeffases en het cueën heb ik tijdens de opleiding goed geleerd van Henri Janssen. Ontzettend leuk om hiermee bezig te zijn. Henri Janssen heeft ons destijds tevens enorm gedrild als het gaat om techniek. Iets waar ik ook vandaag nog heel veel aan heb (evenals mijn deelnemers).  Ik was dan ook blij toen ik 1,5 jaar geleden ook de Core opleiding vanuit de club mocht volgen.”

Lianne 2

Opgeleid door Henri Janssen? Dan zit die techniek wel geramd bij jou! Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Lianne lacht en vertelt: “Beide lessen die ik verzorg zijn behoorlijk technisch. Wanneer je de techniek niet goed onder de knie hebt, zijn de lessen best blessuregevoelig. Ik probeer iedere les zo veel mogelijk op techniek te sturen, door duidelijke technische cues te geven, maar ook door deelnemers te corrigeren en te helpen bij het verbeteren van de techniek. Vooral bij de Power les neem ik daar veel tijd voor. Daarnaast kunnen de lessen behoorlijk zwaar zijn. Deelnemers flink aanmoedigen, enthousiasmeren en motiveren vind ik dan ook erg belangrijk. En niet te vergeten: mensen zo nu en dan uit hun comfortzone halen. Uiteraard enkel wanneer ik weet dat het doel ‘sterker en fitter’ worden is. In dat geval probeer ik deelnemers zo veel mogelijk te motiveren om gedurende de lopende release te verzwaren.”

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met ClubJoy en wat vind je van de ClubJoy programma’s?

Lianne: “Voordat ik ging sporten bij Fysiofit Veenstade, heb ik enkel Les Mills lessen gevolgd. Bij de huidige club kwam ik dus in aanraking met ClubJoy.

Wat ik van de programma’s vind? Ontzettend leuk! Voor elk wat wils! Ik probeer bij de ClubJoy Conventies ook vaak deel te nemen aan andere programma’s naast de ClubJoy Power en Core. Zo ben ik ook heel enthousiast over Fit & Shape, Battle en Yoga. Wat ik leuk vind, is dat de programma’s zelf ook lekker afwisselend zijn. Zowel in muziek als choreografie. Het is tevens ook heel leuk om te zien dat ClubJoy zichzelf enorm ontwikkelt.”

Wat leuk om te horen Lianne! Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Lianne: “Omdat het lesgeven niet mijn vaste baan is, maar ik het er als hobby bij doe, vind ik het geven van drie lessen op dit moment voldoende. Mijn streven is ook om dit zo lang mogelijk te blijven doen. Ik haal er zelf ontzettend veel energie uit en daarnaast is het direct een stok achter de deur om zelf te blijven sporten. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog een lesje erbij zou willen geven; een extra Core of Power les, maar ook voor andere programma’s sta ik zeker open.” 

Dat is een mooi doel voor de toekomst. Heb je nog een specifiek doel dat je graag wilt bereiken?

Lianne: “Een concreet doel formuleren is lastig. Omdat het voor mij een uit de hand gelopen hobby is en ik mij niet een volledige 40 uren (of meer) kan storten op het lesgeven.

Wel wil ik mij uiteraard steeds meer blijven ontwikkelen en met name meer theoretische achterliggende kennis opdoen. Denk hierbij aan voeding in combinatie met sport, meer kennis opdoen over spieren, het opbouwen van spiermassa en het verbranden van vet. Nu weet ik van alles wel iets, maar omdat ik nooit een opleiding in de richting sport en voeding heb gevolgd, merk ik dat ik behoefte heb aan meer achterliggende kennis die ik kan delen met mijn deelnemers. Wel lees ik trouw alle artikelen die geplaatst worden in de ‘member area’ op de website van ClubJoy.”

Knowledge is power! Mooi doel! Waar komt die passie voor lesgeven vandaan denk je?

Lianne: “Mensen motiveren, blij maken en een goed gevoel geven vind ik belangrijk! Ik heb zelf een periode lessen gevolgd bij een instructeur waarbij ik niet het gevoel kreeg dat deze instructeur het zelf met plezier deed. Dit had gelijk invloed op mijn enthousiasme.

Daarnaast heb ik een periode samengewerkt met een collega die groepslessen gaf. Ik heb veel lessen bij haar gevolgd en telkens dacht ik: dat kan ik ook! Dat wil ik ook! Het is geweldig om te zien dat deelnemers stapje voor stapje fitter worden. En aangezien ik technisch goed bewegen heel belangrijk vind, vind ik het super om te zien dat ‘mijn’ deelnemers zich iedere keer op technisch vlak verbeteren.”

LIANNE 3

Heb je nog tips voor andere instructeurs?

Lianne: “Ik denk dat één van de belangrijkste zaken is, dat je bij het lesgeven zo veel mogelijk dicht bij jezelf blijft. Je krijgt tijdens de opleiding heel veel handvatten aangereikt, waar ik zelf veel aan heb gehad. Je moet het jezelf echter wel eigen maken. Het heeft geen zin om het kunstje van een ander op te voeren. Daar prikken deelnemers direct doorheen. Daarnaast vind ik het motiveren van mijn deelnemers superbelangrijk, maar nog belangrijker: je moet het zelf ook écht leuk vinden om te doen. Ik ben van mening dat een deelnemer direct merkt of je er zelf met plezier staat, of niet.” 

Dat is 100% waar wat je daar zegt! Mooie tips om mee af te sluiten. Lianne, hartelijk dank voor dit sprankelende interview!