Instructor in Beeld: Samira You-ala

Voor deze editie van Instructor in Beeld bezochten wij de 37-jarige Samira You-ala. Deze dame ademt passie voor sport en geeft sinds een jaar diverse groepslessen bij haar favoriete sportclub Fit in Varsseveld. Zij is werkelijk één bonk energie! Wij spraken haar en vroegen aan haar waar de passie voor groepslessen vandaan komt.

 Motivatie16870 

Wat leuk dat je hieraan wilt meewerken Samira! Kun je iets meer vertellen over jezelf? Wat is jouw achtergrond?

Samira: “Het voelt als een eer om hieraan mee te mogen werken. Mijn achtergrond op het gebied van werkervaring ligt in de sales. Jarenlang heb ik gewerkt als accountmanager, voornamelijk in de financiële sector. Denk daarbij aan hypotheken, verzekeringen en pensioenen. Ik bezocht cliënten door het hele land. Het vele reizen stond mij na acht jaar zo ontzettend tegen, dat ik daarmee gestopt ben. Daarna heb ik nog een tijdje gewerkt als bedrijfsleidster bij een groothandel in sieraden en modeaccessoires. In die periode ben ik door een diep dal gekropen met december 2011 als dieptepunt. Mijn zwangerschap van mijn – inmiddels alweer vijfjarige – dochter was het omslagpunt in mijn leven. Zij bracht daadwerkelijk licht aan het einde van de tunnel.”

Wow Samira! Dat klinkt als een zware periode. Ben je na de geboorte van jouw dochter in aanraking gekomen met groepsfitness?

Samira: “Dat was zeker een heftige periode. Op een goede dag ben ik inderdaad uit mijn comfortzone gestapt en besloot ik te gaan sporten. Ik ben bij Fit in Varsseveld naar binnen gewandeld en trust me, die drempel was huge! Nooit eerder was ik bij een sportschool naar binnen gelopen voor mijzelf. Ik wilde snel starten, ik wilde op zoek gaan naar de beste versie van mijzelf. Letterlijk a woman on a mission! Ik begon met krachttraining en dit werd al snel mijn ding. Ook deed ik destijds al mee met de groepsles ClubJoy Power. Op een dag merkte ik zelfs dat het voor mij moeilijker was om thuis op de bank te blijven zitten, dan om naar de sportschool te gaan. Dit viel mijn huidige collega’s ook op. Al snel kwam de vraag of lesgeven niks voor mij was. Aanvankelijk dacht ik dat het een grap was en moest ik er hard om lachen. “Ik toch niet! Ik kom net kijken, haha.” Het aanbod kwam echter van meerdere kanten, wat mij deed beseffen dat het dan toch wel een serieus voorstel moest zijn. Zo begon ik als shadow mee te draaien op het podium, dus zonder te coachen. Vervolgens mocht ik ook één of twee tracks presenteren. Wow, wat was dat gaaf zeg! Wat een feest! Helemaal toen ik uiteindelijk mijn eigen uren en mijn eigen lessen kreeg.”

Dat is een heel mooi verhaal. Als je nu terugkijkt, waar moet een goede groepsles volgens jou aan voldoen?

Samira: “Het allerbelangrijkste is dat de instructeur in contact staat met de deelnemers. Deelnemers verdienen een goede uitleg op het gebied van houding en techniek, maar heel belangrijk is ook dat de instructeur plezier uitstraalt en dit overbrengt op de deelnemers. Humor is werkelijk onmisbaar in mijn lessen. Wat is het mooi om te zien dat je mensen kan meenemen naar een niveau, waarvan ze zelf dachten dat ze dat nooit zouden bereiken.”

Samira 1

Welke lessen geef je zelf allemaal?

Samira vertelt met een brede lach op haar gezicht: “Zelf geef ik ClubJoy Power en ClubJoy Fit&Shape, hoewel ik gemerkt heb dat Fit&Shape niet helemaal aan mij besteed is, haha. Momenteel ben ik ook aan het onderzoeken welke lessen nog meer bij mij passen. Stiekem loop ik behoorlijk warm voor ClubJoy Battle. Wat is dit een stoere en gave les zeg! Die les staat ook zeker op mijn ticket voor de Solid Sound Convention in maart van dit jaar. Naast ClubJoy lessen geef ik nog freestyle lessen, zoals Kick Fit en Fast Fit. Deze lessen vind ik ook helemaal geweldig!”

De stoere lessen zijn wel aan jou besteed! Waarom ben je ClubJoy lessen gaan geven?

Samira: “Voordat ik bij Fit in Varsseveld begon met het volgen van groepslessen, wist ik niet wat ClubJoy was. Pas toen ik mee ging draaien met mijn collega’s, leerde ik wat ClubJoy lessen waren en wat hier allemaal achter zat. Op dat moment ging een hele nieuwe wereld voor mij open joh! En toen kwam natuurlijk de Solid Sound Convention van het afgelopen jaar. Man, I was mind blown! Zo’n grote bruisende en energieke wereld en al die jaren wist ik hier niets van? Als een kind in een snoepwinkel, zo voelde ik mij die dag! Energiek, geïnspireerd en nóg gemotiveerder kwam ik terug en met nog meer zelfvertrouwen ging ik mijn lessen geven.”

Wat gaaf Samira! Wat vind je tot nu toe van onze lessen?

Samira lacht: “In één woord fantastisch! Hoe over elk thema is nagedacht, hoe de muziek erbij gekozen wordt, de choreo die erop volgt, de technische uitleg van oefeningen, de onderbouwing en uitleg die je aangeleverd krijgt voor iedere nieuwe les. Dat vind ik echt helemaal geweldig! Alleen daarvan heb ik het afgelopen jaar zoveel kunnen leren.”

Dankjewel voor dit mooie compliment! Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Samira: “Ik wil vooral blijven groeien als instructeur. Het lijkt mij erg tof als ik een grotere diversiteit aan lessen kan gaan geven, maar ik wil vooral heel veel leren, leren en nog eens leren. Ik sta open voor allerlei nieuwe dingen. Dat is denk ik het voordeel als je op latere leeftijd ontdekt waar je ware passie ligt. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat mijn hart bij de sport zou liggen, integendeel zelfs! Het is allemaal zo nieuw voor mij en zo boeiend. Als je ergens zoveel passie voor voelt, wil je ook alleen maar meer.”

En als je een ultiem doel zou kunnen noemen, wat zou dat dan zijn?

Samira denkt na en vertelt: “Wow, ik zeg altijd “the sky is the limit”. Heel eerlijk? Ik zou heel graag onderdeel willen zijn van het ClubJoy Team. Hoe gaaf zou het zijn als ik ook, net als jullie, in een zwart trainingsjasje met mijn naam en ClubJoy logo erop kan rondlopen? Dat heb ik tijdens de ClubJoy Convention in Zwolle ook al eens tegen Laurie gezegd: “Dat jasje zou mij ook wel passen! Hahaha!”

Samira 2

Never say never, dat is volgens mij ook de titel van de huidige Lunge track trouwens. Waar komt die gigantische passie voor groepsfitness vandaan denk je?

Samira glimlacht: “Ik ben echt een mensen-mens. Ik denk dat dit ervoor zorgt dat ik zo gepassioneerd ben. Mijn interesse in mensen is oprecht en ik wil ze heel graag helpen bij hun eigen weg naar verbetering. Mijn persoonlijke verhaal is ook verre van rooskleurig en daardoor weet ik als geen ander hoe het voelt om het beste uit jezelf te willen halen. Ook weet ik dat dit geen makkelijk proces is en dat dit gepaard gaat met bloed, zweet en tranen. Ik wil dat mijn deelnemers zich goed voelen en dat ze trots zijn op wie ze zijn en wat ze doen! Tijdens mijn lessen probeer ik die glimlach op de gezichten van mijn deelnemers te toveren. Hoe hun dag ook was, ze hebben in ieder geval een uur gelachen en ook nog eens een goede prestatie geleverd. Het is ook een wisselwerking. Ik zeg altijd: actie is reactie. Wanneer ik mijn deelnemers motiveer, krijg ik uit de groep ook zoveel energie terug.”

Je bent een prachtig mens Samira! Heb jij nog een gouden tip voor andere ClubJoy instructors?

Samira: “Tips? Die zijn denk ik heel basic. Blijf vooral jezelf! Wees echt en puur, ga vooral geen toneelstukje opvoeren. Minder denken en vooral meer voelen. Ik beleef de les en voel de muziek. Iedere les geef ik alsof het mijn eerste les is, ook al heb ik die week al vier keer ClubJoy Power gegeven. Voor mij is het de vierde les, maar voor mijn deelnemers is dat niet zo.

Voel ik me een keer ellendig, dan gaan er gewoon twee paracetamols in, zet ik de muziek aan en pak ik de barbell op. Dan is het ellendige gevoel zo verdwenen. Zo magisch is lesgeven voor mij blijkbaar.”

Dat zijn mooie woorden. Zijn er nog dingen die je wilt delen met ons?

Samira: “Ik ben enorm dankbaar dat dit allemaal op mijn pad is gekomen en dat Fit in Varsseveld mij de kansen heeft geboden die ik zo hard nodig had én nog steeds nodig heb. Maar ik had dit zeker niet kunnen doen zonder een stabiel thuisfront! Dat ik in de avonduren mijn lessen kan geven en mijn diensten kan draaien bij Fit in Varsseveld heb ik zeker ook te danken aan mijn rots in de branding, mijn partner Toby. Ik bruis van energie en als ik iets leuk vind, dan ga ik af als een raket. Zowel thuis als bij Fit in Varsseveld kennen ze mij daarin heel goed en trekken zij ook wel aan de handrem als dat nodig is. Afgelopen week zei Pim, de eigenaar van Fit in Varsseveld, nog tegen mij: “Samira, first things first.” Thanks for the reminder Pim!

Al met al ben ik nog lang niet klaar met het lesgeven en motiveren van andere mensen. De uitspraak “als je doet waar je hart ligt, hoef je nooit meer te werken” is één die ik nu pas begrijp. Ook ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit als voorbeeld kan meegeven aan mijn dochter Ziva. Mijn dochter heeft weleens gezegd: “Mijn vader is timmerman, maar mijn moeder heeft spierballen!” Voor haar is sporten al net zo normaal als het doen van boodschappen. Als ik later te oud geworden ben voor het geven van lessen, dan zal zij het waarschijnlijk wel van mij overnemen. Zij heeft de Fit&Shape pasjes er in ieder geval sneller inzitten dan ikzelf, haha. Ze hoeft maar een nummer uit één van de programma’s te horen en ze staat de juiste choreo erop uit te voeren, zelfs in de wachtrij bij een attractiepark, haha. Dit alles was zes jaar geleden echt ondenkbaar geweest. Ik wil daarom graag afsluiten met twee quotes die echt passen bij mij. “Difficult roads often lead to beautiful destinations” en “Easy doesn’t change you!”