Instructor in Beeld: Sandra De Jong- van der Werk

Deze maand in Instructor in Beeld: Sandra De Jong - van der Werk! Deze altijd even vrolijke dame uit Friesland is werkelijk één brok energie. Zo slaagde zij onlangs nog voor haar opleiding tot Verpleegkundige Spoedeisende Hulp én in februari neemt zij alweer deel aan een nieuwe opleiding: ClubJoy Battle. Een interessante combinatie!

Sandra Squat

Wat leuk dat je dit interview wilt doen Sandra! Hoe ben je in aanraking gekomen met het lesgeven?

Sandra: “Natuurlijk! Als zesjarig meisje ben ik begonnen met het volgen van jazzballet lessen. Uiteindelijk ben ik ook gaan lesgeven hierin. Ik gaf les aan kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Toen ik zeventien was ben ik daarmee gestopt. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar omdat mijn studie het niet langer toeliet. Ik heb een opleiding tot verpleegkundige gedaan. Daarvoor was het noodzakelijk om in onregelmatige diensten te gaan werken. Om toch fit te blijven, ben ik gaan hardlopen. Tussendoor ben ik toch weer gaan lesgeven bij een gymnastiekvereniging. Daar gaf ik streetdance. Ook dat vond ik erg leuk om te doen, maar het bleek toch moeilijk te combineren met mijn nieuwe baan in het ziekenhuis. Na twee jaar lesgeven moest ik daar ook mee stoppen. Gelukkig hadden we een sportschool in het dorp waar ik woon en daar gaven ze de groepsles ClubJoy Fiesta. Precies wat ik zocht! Het bloed kroop echter al snel weer waar het niet gaan kon, want ik werd vrij snel gevraagd om in te vallen bij ziekte. In 2011 heb ik de opleiding ClubJoy Fiesta gevolgd en sindsdien geef ik weer groepslessen. Inmiddels ben ik 31 lentes jong, maar gevoelsmatig ben ik blijven steken op 25 jaar.”

Zo blijkt maar weer dat je uiteindelijk toch altijd een weg kan vinden om iets met je passie te doen, zelfs als je een drukke baan hebt als verpleegkundige. Hoe heeft zich dat bij jou verder ontwikkeld?

Sandra: “Aanvankelijk ben ik begonnen als invalkracht. Toen de toenmalige instructrice een andere baan kreeg, ben ik weer wekelijks gaan lesgeven. Superleuk om te doen! Het presenteren van een les aan een groep geeft mij zoveel energie. Het motiveren van deelnemers en ervoor zorgen dat zij met een grote glimlach op hun gezicht in mijn les staan, dát geeft mij een voldaan gevoel.” 

Gesproken als een gepassioneerde instructrice in hart en nieren! Waar moet een goede les volgens jou aan voldoen?

Sandra glimlacht en vertelt: “Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooral wanneer we een nieuwe release starten, neem ik de tijd om de choreografie en de techniek goed uit te leggen. Dit doe ik in de eerste plaats om blessures te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat mijn deelnemers niet gaan smokkelen in de uitvoering van de oefening. Tijdens het lesgeven probeer ik mijn eigen stijl toe te voegen. Ik geef graag les met een goede dosis humor. Op een juiste techniek blijf ik echter gedurende de gehele twaalf weken letten. Dat maakt een les compleet en voor iedereen goed te volgen.”

Welke lessen geef je momenteel nog?

Sandra: “Ik ben begonnen met het geven van ClubJoy Fiesta, maar helaas was daar na verloop van tijd iets minder animo voor. Daarom is de sportschool geswitcht naar het programma ClubJoy Fit&Shape. Dat is nu mijn vaste les. Ik vind dit echt een heerlijke full body workout! De les start rustig met een warming-up, gevolgd door een cardio blok, waarin we voluit mogen gaan en er een feestje van kunnen maken. Het tweede half uur worden alle spiergroepen getraind in een iets rustiger tempo. Dat maakt de les voor mij helemaal compleet. Naast ClubJoy Fit&Shape geef ik nog HIIT-training en soms geef ik ook ClubJoy Step.”

Sandra vertelt enthousiast verder: “In het nieuwe jaar mag ik nog een extra les toevoegen aan mijn repertoire. Ik ga namelijk de opleiding ClubJoy Battle volgen! Ik kijk er echt naar uit om ook deze tak van sport te mogen gaan beoefenen. Op deze manier kan ik mijzelf blijven ontwikkelen.”

Vanwaar de keuze om ClubJoy lessen te geven? Welke ClubJoy programma’s ken je en wat vind je van deze programma’s?

Sandra: “Bij ons op de sportschool wordt een aantal ClubJoy lessen gegeven. ClubJoy Power, ClubJoy Cycle, ClubJoy Fit&Shape en ClubJoy Step. Ik vind het erg fijn dat de lessen al helemaal gechoreografeerd zijn. Het maken van een eigen les kost gewoon veel tijd. Nu hoef ik gelukkig niet alles zelf te bedenken. Het mooie van de ClubJoy programma’s is bovendien dat verschillende opties voor een oefening worden aangeboden. Zo blijven de lessen toegankelijk voor alle sporters. Persoonlijk vind ik dit erg belangrijk, omdat je toch iedere week lesgeeft aan een erg gevarieerde groep.  Gedurende de twaalf weken is het elke week weer een feestje om de les te kunnen geven.”

Sandra vertelt verder: “Ook de ClubJoy Conventions zie ik echt als een teamuitje. Vooral de grote conventies in Utrecht. De sfeer die daar hangt, het ervaren van de nieuwe releases én natuurlijk het rondsneupen in de kledingstands! Ik kan het niet laten om toch wéér een nieuwe outfit te scoren, haha. Share The Fun!”

Wat leuk om te horen Sandra! Hoe zie je het lesgeven in de toekomst voor je?

Sandra straalt en vertelt enthousiast: “Vanaf volgend jaar ga ik de groepsles ClubJoy Battle presenteren, uiteraard nadat ik de opleiding heb afgerond. Door de grote variatie in het soort lessen dat ik geef, blijft het lesgeven ook leuk en blijf ik gemotiveerd. Die motivatie kan ik dan weer doorgeven aan andere sporters. Dus ja, mijn toekomst in het lesgeven? Gewoon lekker blijven doorgaan zo!”

Heb je nog een doel dat je graag wilt bereiken?

Sandra: “Ik wil graag fit en in shape blijven. Dat is denk ik mijn belangrijkste doel. Naast het sporten in de sportschool ben ik dit jaar ook gestart met triatlon (1/8). Daarnaast heb ik ook wel eens deelgenomen aan mud- en survivalruns. Buiten sporten vind ik echt heerlijk om te doen, zeker na een dag hard werken. Ik werk in het ziekenhuis op de afdeling spoedeisende hulp. Na een drukke dag op het werk ben ik soms moe, maar het sporten geeft mij altijd weer nieuwe energie. Nu de winter voor de deur staat, zal ik weer meer in de sportschool te vinden zijn. Ik heb een hekel aan in de kou sporten, haha.”

Sandra Hardlopen

Waar komt jouw passie voor het lesgeven vandaan denk je?

Sandra: “Ja, daar vraag je wat. Ik denk dat het mij aanspreekt om samen met anderen in beweging te zijn, ieder op zijn of haar eigen niveau. Wanneer je samen sport – in een groep – dan is dat toch net iets gezelliger dan wanneer je in je eentje bezig bent. En omdat ik zelf zo’n enthousiasteling ben, hoop ik anderen ook te kunnen enthousiasmeren.”

Mooi hoor Sandra! Wat zou jij als tip willen meegeven aan collega instructeurs?

Sandra: “De lessen goed voorbereiden geeft mijzelf altijd een soort van innerlijke rust. Hierdoor heb ik meer ruimte in mijn hoofd om de volgende pasjes aan te kondigen of om even mee te zingen. Dat laatste wordt mij overigens niet altijd in dank afgenomen. Ik zing namelijk écht heel vals.”